Festivalul Saga, prima zi: „32 de persoane, identificate avand asupra lor substante interzise, au fost oprite din a participa la festival”
Autoritatile anunta ca prima zi de desfasurare a SAGA festival 2023 a fost „una fara evenimente negative”.
Principalul obiectiv al fortelor de ordine a fost prevenirea incidentelor si verificarea conditiilor de siguranta, afirma autoritatile.
Masurile proactive si dispozitivul preventiv, integrat de ordine publica din zona festivalului au urmarit verificarea respectarii regulilor de comportament, realizarea in siguranta a accesului, precum si gestionarea rapida a oricaror evenimente.
Astfel, obiectivul de prevenire a fost atins si nu au fost inregistrate incidente de ordine publica.
Specialistii din cadrul Agentiei Nationale Antidrog au realizat o serie de activitati cu caracter preventiv, atat premergator inceperii festivalului, cat si pe perioada de desfasurare a evenimentului, in urma carora aproximativ 2.000 de persoane interesate au fost informate si consiliate cu privire la efectele si riscurile asociate consumului de substante interzise, reducerea consecintelor negative asociate consumului, precum si modalitatea prin care pot cere sprijin, in caz de urgenta.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au actionat proactiv concentrandu-si eforturile pe identificarea persoanelor care desfasoara activitati ilegale, inclusiv persoane care consuma sau incearca sa vanda substante interzise.
Astfel, jandarmii si politistii bucuresteni au aplicat 18 amenzi in valoare totala de 81.500 lei si un avertisment.
In ceea ce priveste prevenirea si combaterea consumului ilicit de droguri, prin masurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 32 de persoane, identificate avand asupra lor substante interzise la detinere.
Actiunile de prevenire si combatere nu au avut loc doar in zona de desfasurare a festivalului, atentia fortelor de ordine fiind concentrata si in punctele de comunicatie care fac legatura cu Bucurestiul.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne actioneaza proactiv, desfasurand activitati pe mai multe paliere, la nivel national, inclusiv in locuri de imbarcare/debarcare a pasagerilor, pentru depistarea persoanelor cu preocupari ilegale care intentioneaza sa se deplaseze in Capitala.
O atentie deosebita a fost acordata asigurarii primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate in acordarea asistentei medicale de urgenta si de prim-ajutor din cadrul ISU Bucuresti-Ilfov, Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov si serviciul privat de ambulanta au acordat sprijin participantilor, in urmatoarele situatii:
– 19 traumatisme diverse (excoritii, contuzii, etc.);
– alte 130 de cazuri cu afectiuni medicale diverse (lipotimie, stari febrile, cefalee, cadere de la acelasi nivel, hipertensiune arteriala etc.)
Cinci persoane au avut nevoie de investigatii suplimentare si au fost transportate la spital.
Multumim participantilor care au ales sa se bucure de muzica si atmosfera intr-un mod responsabil.