„Avionul mortii”, descoperit in SUA si adus in Argentina. In anii 1976-1983, dictatura militara argentiniana scapa de opozanti aruncandu-i din acest avion

life

Autoritatile argentiniene au salutat, luni, aducerea in tara a unui avion din care ultima dictatura militara a tarii arunca opozantii politici si care acum va face parte dintr-un muzeu dedicat memoriei victimelor, transmite Reuters.

Avionul a participat la asa-numitele „zboruri ale mortii”, pe care dictatura sangeroasa din Argentina din perioada 1976-1983 le-a folosit ca una dintre metodele de a scapa de opozanti.

Printre victimele unui zbor din 14 decembrie 1977 se numara calugaritele franceze Alice Domon si Leonie Duquet, care sau vorbit despre numarul tot mai mare de persoane „disparute” in timpul dictaturii.

O alta victima, Azucena Villaflor, a contribuit la infiintarea grupului Madres de Plaza de Mayo, un grup de mame dedicate cautarii si obtinerii dreptatii pentru copiii lor disparuti, inainte ca ea insasi sa fie arestata si ucisa. „Este teribil sa te gandesti ca o mama care il cauta pe fiul ei a fost aruncata din acest avion”, a spus fiica ei, Cecila, pentru Reuters.

La solicitarea rudelor victimelor, ministrul argentinian al economiei a cumparat avionul si a organizat transferul sau din Statele Unite.

Acesta va fi expus intr-un muzeu din capitala Buenos Aires, pe locul unui fost centru clandestin de detentie si tortura in care victimele zborurilor mortii erau tinute inainte de a fi ucise.

„Trecutul nu poate fi schimbat, dar putem invata din el”, a declarat vicepresedinta Cristina Fernandez de Kirchner in cadrul unei ceremonii de prezentare a avionului.

La eveniment au participat rudele victimelor, Fernandez de Kirchner si Sergio Massa, ministrul economiei si candidatul prezidential al partidului de guvernamant, care a condus eforturile internationale de recuperare a aeronavei.

Skyvan PA-51 a fost identificat in 2010 de jurnalista si supravietuitoarea dictaturii, Miriam Lewin, si fotograful italian Giancarlo Ceraudo, folosind registre de zbor.

Descoperirea a furnizat dovezi folosite intr-un proces istoric care a condamnat zeci de persoane pentru crimele din perioada dictaturii.

Potrivit organizatiilor pentru drepturile omului, aproximativ 30.000 de persoane au disparut in timpul dictaturii din perioada 1976-1983.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: