Cum a naucit rebeliunea lui Prigojin masina de propaganda a lui Putin

externe

Vladimir Putin avea puterea de controla viziunea rusilor asupra lumii. Apoi, Evgheni Prigojin a distrus aceasta fatada mincinoasa, scrie Politico.

In urma revoltei esuate a sefului Grupului Wagner, Putin si propagandistii sai – radiodifuzori nationali, politicieni de rang inalt si persoane cu influenta pe retelele de socializare – s-au straduit sa explice cum Prigojin, un erou rus arhetipal, s-a transformat brusc in cel mai infam tradator al tarii.

Cinci oficiali occidentali din domeniul securitatii, aproape toti vorbind sub protectia anonimatului, au declarat pentru Politico ca Putin inca detine in mod fundamental controlul, chiar daca revolta i-a testat autoritatea.

Dar incapacitatea liderului rus de a domina perceptia publica a ceea ce s-a intamplat in ultima saptamana a evidentiat o potentiala fragilitate a autoritatii sale, potrivit a doi dintre acesti oficiali. Putin si propagandistii sai nu au reusit sa reactioneze rapid atunci cand Prigojin si-a lansat dramatica insurectie, iar in zilele urmatoare, mesajele lor au variat de la tacerea asurzitoare la afirmatii ca totul a fost un complot occidental.

„Este cu siguranta una dintre cele mai provocatoare, sau chiar cea mai provocatoare, situatie cu care s-a confruntat Putin”, a declarat Jakub Kalensky, director adjunct la Centrul european de excelenta pentru combaterea amenintarilor hibride, o organizatie comuna NATO-UE care urmareste campaniile de dezinformare. „Va fi, de asemenea, o provocare in spatiul informational. Prigojin insusi a controlat o parte destul de semnificativa a masinii sale de propaganda”, a adaugat el. „Acum, avem diferite ramuri ale masinii de propaganda controlate de persoane diferite”.

In timp ce trupele Wagner se indreptau cu viteza spre Moscova la sfarsitul saptamanii trecute, mass-media de stat – de unde trei sferturi dintre rusi inca isi obtin majoritatea stirilor – a minimalizat initial revolta. Una dintre ele chiar a difuzat un documentar despre Silvio Berlusconi, liderul italian acum decedat, in timp ce se desfasura revolta.

In acelasi timp, utilizatorii influenti de pe Telegram, platforma de socializare preferata de vorbitorii de limba rusa, erau impartiti in privinta modului in care sa prezinte evenimentele. O minoritate vocala – unii cu sute de mii de adepti – s-a alaturat criticilor lui Prigojin la adresa liderilor militari ai Rusiei, desi a precizat ca nu il ataca pe Putin.

Si odata ce criza s-a incheiat, cu seful Wagner in drum spre exil in Belarus, posturile de radio si televiziune sustinute de Kremlin au incercat sa introduca rebeliunea in vechile naratiuni conform carora orice atac asupra Rusiei trebuie sa fie legat de agresiunea occidentala.

Prigojin a fost o figura cheie in masina de propaganda a lui Putin. Propriii sai adepti de pe Telegram numara aproape 1,4 milioane de persoane. Grupurile asociate cu liderul mercenar raman un pivot al campaniilor de influenta online globale ale Rusiei, in timp ce autoritatile americane l-au banuit de interferenta in alegerile prezidentiale din 2016 din SUA.

Statutul lui Prigojin ca arhetip al omului puternic a facut ca Kremlinului sa-i fie greu sa il acuze ca este un tradator al Rusiei.

Pe Telegram, unde influencerii axati pe invazia Rusiei in Ucraina au devenit celebritati nationale, grupurile candva active au devenit sinistru de linistite, in timp ce utilizatorii se straduiau sa descifreze cine va castiga, potrivit lui Eto Buziasvili, cercetator asociat la Digital Forensic Research Lab al Atlantic Council, care urmareste retelele sociale vorbitoare de limba rusa.

Multe dintre aceste canale Telegram au criticat in mod vocal liderii militari rusi in timpul invaziei din Ucraina si au sustinut in mod obisnuit criticile lui Prigojin privind modul in care a fost purtat razboiul.

Cu toate acestea, odata ce marsul liderului mercenar asupra Moscovei s-a stins, multi dintre acesti utilizatori ai retelelor de socializare nu l-au atacat in mod deschis pe Prigojin si, in schimb, au facut apel la pace intre rusi – continuand in acelasi timp sa critice strategia militara a Kremlinului in Ucraina. Conturile Telegram in limba rusa au indemnat fortele Grupului Wagner si armata rusa sa nu recurga la un razboi civil pur si simplu. „Practic, toata lumea a spus ‘hai sa nu facem asta'”, a adaugat Buziashvili.

In zilele care au urmat insurectiei esuate, presa nationala a schimbat viteza pentru a face apel la unitate, in timp ce il prezenta pe Putin in evenimente de zi cu zi – inclusiv, joi, la o conferinta locala pe teme legate de industria textila  – pentru a arata ca tara a mers mai departe in ritm normal.

Radiodifuzorii internationali finantati de Moscova, care au pus in aplicare operatiuni de dezinformare mai agresive, au incercat sa faca rapid legatura intre revolta esuata si NATO.

Pentru Bret Schafer, seful echipei de manipulare a informatiilor din cadrul Alliance for Securing Democracy, raspunsul confuz la rebeliunea lui Prigojin aminteste de primele zile ale invaziei Rusiei in Ucraina de anul trecut.

In februarie 2022, industria de dezinformare a Kremlinului a fost prinsa cu garda jos – mai ales pentru ca Putin dezmintise categoric actiunea militara, chiar si cu cateva ore inainte ca trupele sale sa invadeze. Operatiunile de influenta rusesti sunt adesea dezvoltate pe parcursul a luni, daca nu chiar ani de zile.

„Rusia se descurca bine in campaniile de propaganda pentru ca are atat de multe tentacule”, a declarat Schafer. „Dar nu raspunde deosebit de bine in momentele de confuzie in care nu exista o lipsa de claritate cu privire la ceea ce se intampla.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: