Conflictul principal al secolului XXI va fi cel dintre SUA si China – diplomat german

externe

Conflictul principal al secolului XXI va fi intre SUA si China, a declarat viitorul ambasador al Germaniei in Rusia, Alexander Lambsdorff, intr-un interviu acordat ziarului Welt am Sonntag, preluat de Tass.

„Trebuie sa fie clar pentru noi, germanii, ca nu suntem un jucator mic la nivel global, dar nici o superputere. Conflictul principal al secolului XXI va fi intre SUA si China. Trebuie sa stim de care parte ne aflam”, a spus diplomatul.

„Ca europeni, va trebui sa ne situam de partea partenerului nostru democratic. Protejarea libertatii este de o importanta capitala pentru mine, ca liberal. Vedem in situatia militara actuala cat de importanta este cooperarea transatlantica”, a mentionat el.

Germania „este prea dependenta” de China in anumite domenii critice, cum ar fi „achizitiile de materii prime si produse primare si vanzarile de produse ale anumitor companii”, a spus Lambsdorff.

Nimeni nu va forta companiile germane sa isi inceteze afacerile in China, dar acestea trebuie sa fie constiente ca piata chineza poate fi inchisa pentru ele si ca existenta lor poate fi pusa in pericol in cazul unui conflict major intre Statele Unite si China, a adaugat diplomatul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: