Cehia va furniza Ucrainei elicoptere de atac si va ajuta la pregatirea pilotilor de F-16

externe

Republica Ceha va furniza Ucrainei elicoptere de atac suplimentare, munitie de calibru mare si ajutor in pregatirea pilotilor de vanatoare F-16, a declarat premierul Republicii Cehe, Petr Fiala, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu presedintele Volodimir Zelenski, vineri, la Praga, transmite corespondentul Evropenski Pravda.

„Astazi i-am confirmat domnului presedinte ca Republica Ceha va oferi Ucrainei elicoptere de atac in urmatoarele luni si inca 100.000 de proiectile de calibru mare”, a declarat Fiala.

El a adaugat ca Cehia va ajuta Ucraina sa formeze specialisti pentru utilizarea avioanelor de lupta F-16 si va pune la dispozitia Ucrainei un simulator de antrenament.

„Trebuie sa spun ca este admirabil modul curajos in care Ucraina se apara impotriva atacului barbar al Rusiei si ma bucur ca livrarile noastre de ajutor militar ajuta la apararea Ucrainei”, a subliniat premierul ceh.

El a mentionat ca conflictul declansat de Rusia dureaza de 500 de zile, iar Cehia a trimis Ucrainei aproape 700 de unitati de echipament greu si peste patru milioane de munitii.

Armata ceha detine aproximativ 40 de elicoptere, dintre care 30 sunt din seria Mi, de fabricatie sovietica si rusa. Armata are mai multe Mi-8 si Mi-17, iar operarea acestora se va incheia in cativa ani. De asemenea, are 15 elicoptere modernizate Mi-171Sh pe care le poate opera pana in 2035.

Anul trecut, Republica Ceha a predat elicoptere de lupta Ucrainei.

In locul celor furnizate Ucrainei, Cehia a convenit asupra obtinerii de elicoptere din SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: