In conditiile in care Austria continua sa umileasca Romania, guvernul a aprobat extinderea perioadei de concesiune pentru noua perimetre de hidrocarburi concesionate de OMV Petrom
Guvernul Ciolacu a aprobat discret, dupa doua amanari succesive, extinderea cu 15 ani a perioadei de concesiune pentru noua perimetre de hidrocarburi concesionate de OMV Petrom incepand cu 1997, compania controlata de grupul austriac omonim descoperind anul trecut noi zacaminte de hidrocarburi pe 3 dintre acestea.
Hotararea de aprobare a actului aditional la acordul petrolier prin care a fost prelungita concesiunea a fost adoptata in sedinta de joi si publicata imediat in Monitorul Oficial. HG-ul nu a figurat pe agenda sedintei, iar aprobarea sa nu a fost anuntata dupa intrunirea ministrilor.
Acordul are ca obiect perimetrele petroliere Adjud, Baicoi, Targoviste, Urziceni Est, Bucuresti, Craiova, Pitesti, Targu Jiu (toate onshore) si Istria (offshore). La Adjud si Urziceni, concesiunea este detinuta in cote egale de OMV Petrom si Hunt Oil. OMV Petrom solicitase prelungirea perioadei de concesiune cu 15 ani, pana in septembrie 2042, aprobata acum de Guvern. In absenta unei decizii in acest sens, concesiunea ar fi expirat in 2027. Legea petrolului stipuleaza ca durata initiala a concesiunii poate fi de pana la 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de pana la 15 ani.
Potrivit profit.ro, OMV Petrom a anuntat luna trecuta descoperirea de noi resurse de titei si gaze naturale pe perimetrele Craiova, Targu Jiu si Targoviste. Cumulat, descoperirile se ridica la peste 30 milioane barili echivalent petrol (bep) resurse recuperabile, echivalentul a trei patrimi din productia realizata de OMV Petrom in anul 2022. In perimetrul Craiova, la Verguleasa, compania a identificat resurse de titei care se ridica la aproximativ 20 de milioane bep in total, aceasta reprezentand cea mai mare descoperire de titei a OMV Petrom din ultimele decenii.
Potrivit notei de fundamentare HG-ului adoptat joi de Guvern, numai pentru ultimele 3 extinderi ale perioadei initiale de explorare, respectiv 2011-2014, 2014-2019 si 2019-2024, OMV Petrom a cheltuit peste 600 milioane euro pana in prezent, de peste trei ori angajamentul financiar pentru perioada 2011-2024, iar Hunt Oil – peste 86 milioane euro, de aproximativ 5 ori angajamentul financiar pentru respectiva perioada.
Acordul petrolier prevede o data-limita pana la care trebuie finalizata exploatarea si productia de hidrocarburi in toate cele noua perimetre (data de expirare a concesiunii, in 2027), perioada de timp ramasa fiind in mod evident insuficienta in vederea asigurarii productiei din zacaminte (pentru care OMV Petrom SA si Hunt Oil Company of Romania SRL vor plati statului roman redeventa) si pentru a obtine beneficiul economic al investitiilor deja efectuate.