Noi investigatii, efectuate de postul german de televiziune RTL, sugereaza ca rusii ar fi fost implicati in distrugerea conductei Nord Stream

externe

Potrivit unor noi investigatii realizate de postul de televiziune RTL, exista dovezi clare ca rusii ar fi jucat un rol major in sabotarea conductelor de gaz din Marea Baltica. Desi anchetatorii germani suspectasera initial implicarea unei echipe de comando ucrainene, se pare ca firele afacerii duc mai curand spre serviciile secrete ale Moscovei.

Ramane un mare mister: cine se afla in spatele atacurilor asupra conductelor Nord Stream? Anchetatorii germani au descoperit, cu cateva saptamani in urma, reziduuri de explozibili la bordul navei de agrement „Andromeda”. Ei au sustinut atunci ca un comando special din Ucraina ar fi putut folosi iahtul pentru a arunca in aer conductele. Nava de agrement a fost inchiriata de o agentie de turism din Varsovia, despre care se spune ca este sustinuta de mai multi ucraineni. Cu toate acestea, investigatiile efectuate de o echipa de jurnalisti de la posturile RTL si NTV releva ca una dintre femeile mentionate in documentele companiei este o rusoaica implicata masiv in organizarea de alegeri pentru ocupanti dupa ce Rusia a anexat peninsula Crimeea in 2014.

Datele Registrului Comertului din Polonia releva ca femeia detine agentia „Feeria Lwowa”, despre care anchetatorii germani spun ca a inchiriat „Andromeda”. Pe site-ul agentiei nu exista insa decat trei recenzii ale unor clienti, care sunt insa false, intrucat fotografiile acestora au fost luate de pe Internet si apartin altor oameni. De exemplu, o femeie blonda citata ca presupus client este prezentatoarea britanica de radio a unei filiale locale a BBC. Un barbat este profesor universitar in viata reala, iar altul este model. Toti apar pe site sub nume false. Site-ul a fost sters intre decembrie 2021 si ianuarie 2022, chiar inainte de inceperea invaziei rusesti in Ucraina.

O privire asupra documentelor companiei de turism arata ca in fruntea acesteia se afla doua femei. Natalia A., care a fost director general din toamna anului 2021, si Diana B., care detine 95% din actiunile companiei, potrivit informatiilor din registrul comercial. O alta agentie de turism din Cracovia este, de asemenea, inregistrata pe numele Natalia A.. Aceasta este, de asemenea, doar o firma fictiva.

Interesante sunt insa datele referitoare la Diana B.. Extrasele din Registrul Comertului pentru „Feeria Lwowa” mentioneaza o adresa in Kerci, un oras din Crimeea ocupat de Rusia inca din 2014. Un extras din documentul de pasaport, la care au acces exclusiv reporterii RTL si NTV, confirma ca Diana B. este inregistrata la aceasta adresa. Dar un fapt si mai exploziv este ca femeia detine un pasaport rusesc. Diana B. este originara din Uzbekistan si s-a mutat la Kerci impreuna cu familia sa in 2001. Ea nu ar fi putut sa detina niciodata un pasaport ucrainean, deoarece Ucraina nu prevede dubla cetatenie. Intre timp, Diana B. s-a casatorit si a luat numele sotului ei.

Faptul ca misterioasa femeia a fost si in Varsovia in timpul activitatilor sale de afaceri la „Feeria Lwowa” este dovedit de o fotografie din 2019, care o arata pe o strada comerciala cunoscuta din capitala poloneza. In aceasta perioada, ea a detinut functia de director general al presupusei agentii de turism.

In cele mai recente fotografii, din iunie 2023, pe care Diana B. le-a postat pe retelele sale de socializare, ea este vazuta in fata stadionului de fotbal din Krasnodar, Rusia. Ar putea un sabotor ucrainean sa ramana in siguranta pe teritoriul rusesc? Pentru politicianul Uniunii Democrat-Crestine din Germania, Roderich Kiesewetter, acest lucru iese din discutie. „Nu ar putea sa ramana in Rusia sau sa se deplaseze liber daca ar actiona impotriva statului rus. La urma urmei, acolo au fost distruse bunuri de milioane de euro”, spune politicianul UDC, dupa ce a urmarit investigatia RTL.

Mai mult, cercetarile ulterioare arata ca Diana B. nu numai ca are un pasaport rusesc, dar a sustinut activ politica pro-rusa in anii care au urmat anexarii Crimeei. De exemplu, a fost membru cu drept de vot al comisiei electorale pro-ruse de mai multe ori in anii urmatori. Cand cei de la RTL au sunat-o pe Diana B., aceasta a confirmat ca se afla in prezent in Rusia, dar nu a dorit sa dea nicio informatie despre rolul ei in cadrul „Feeria Lwowa”.

Kiesewetter sustine ca noile descoperiri ar trebui sa aiba consecinte imediate pentru anchetatorii si procurorii germani. „Sper ca procurorul general federal sa investigheze in aceste directii”, spune el. „Acest lucru trebuie abordat din punct de vedere legal”. Procurorul general nu a dorit sa comenteze cu privire la investigatiile privind Rusia, ci a spus doar ca „in cadrul investigatiilor in curs de desfasurare, se urmaresc toate pistele pentru clarificarea faptelor”. Dar pentru expertii in securitate ai CDU raspunsul este clar: „Rusia a fost implicata in acest atac.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: