SUA refuza sa invoce statutul de prizonier de razboi pentru soldatul fugit peste granita in Coreea de Nord
Statele Unite au refuzat pana acum sa-l clasifice pe soldatul Travis King drept prizonier de razboi, in ciuda faptului ca acesta se afla in custodie nord-coreeana dupa ce a fugit in tara luna trecuta, au declarat patru oficiali americani pentru Reuters.
Decizia, care ar putea insemna ca soldatul american nu intra sub protectia Conventiei de la Geneva, este extrem de sensibila pentru armata americana, avand in vedere angajamentul sau de a nu lasa soldati in spatele liniilor inamice.
Cum sa-l clasifice pe tanarul de 23 de ani, care a trecut peste granita puternic pazita in timpul unui tur civil al zonei demilitarizate care separa Coreea de Nord si Coreea de Sud, a fost o intrebare deschisa pentru armata.
Ca soldat in serviciu activ, el ar putea sa se califice ca prizonier de razboi, avand in vedere ca Statele Unite si Coreea de Nord raman, din punct de vedere tehnic, in razboi. Razboiul din Coreea din 1950-1953 s-a incheiat mai degraba cu un armistitiu decat cu un tratat de pace.
Dar alti factori, inclusiv decizia lui King de a trece in Coreea de Nord din proprie vointa, in tinuta civila, par sa-l fi descalificat de la acest statut, au spus oficialii sub conditia anonimatului.
Un purtator de cuvant al Pentagonului a refuzat sa comenteze despre statutul de prizonier al lui King, dar a spus ca prioritatea departamentului de aparare este sa-l aduca acasa si ca lucreaza pentru a realiza acest lucru prin toate canalele disponibile.
„Soldatul King trebuie tratat uman, in conformitate cu dreptul international”, a spus purtatorul de cuvant.
Washingtonul a transmis acel mesaj in comunicari private catre Phenian, au spus oficialii americani, adaugand ca acele comunicari nu au invocat statutul de prizonier.
Un oficial american, vorbind cu Reuters sub conditia anonimatului, a spus ca nu a existat o decizie finala si ca viziunea SUA asupra statutului lui King ar putea evolua pe masura ce afla mai multe despre cazul sau.
Prizonierii de razboi sunt protejati de a treia conventie de la Geneva, la care Coreea de Nord si SUA sunt semnatare. Acest acord detaliaza standardele pentru tratamentul or, asigurand totul, de la ingrijire medicala suficienta si acces la Crucea Rosie, pana la capacitatea detinutilor de a trimite mesaje familiilor lor.
Rachel VanLandingham, expert in drept militar la Southwestern Law School, a spus ca soldatul King ar avea de castigat daca este recunoscut drept prizonier.
„Ofera un cadru mult mai clar, foarte structurat pentru modul in care trebuie sa-l trateze pana la numarul de tigari pe zi pe care trebuie sa-i dea daca le cere”, a spus ea.
Nu se stie insa cum ar fi King tratat de guvernul nord-coreean. Phenianul, care continua sa dezvolte arme nucleare, incalcand rezolutiile ONU, a aratat in repetate randuri ca nu este dispus sa respecte dreptul international.
In orice caz, a spus Geoffrey Corn, expert in drept militar la Texas Tech University School of Law, ar fi dificil pentru Statele Unite sa afirme ca King este prizonier de razboi – in parte pentru ca nu a existat nicio lupta activa in acel moment pe peninsula.
„Nu a fost capturat in contextul ostilitatilor. Probabil l-am desemna ca un strain fara documente care a trecut granita fara viza”, a spus Corn.
King, care s-a alaturat armatei americane in ianuarie 2021 s-a confruntat cu doua acuzatii de agresiune in Coreea de Sud si, in cele din urma, a pledat vinovat pentru un caz de agresiune si distrugere a proprietatii publice pentru deteriorarea unei masini de politie, potrivit documentelor instantei. Dupa ce a fost detinut in Coreea de Sud, King trebuia sa se confrunte cu masuri disciplinare militare la intoarcerea sa la Fort Bliss, Texas.
Exista precedente pentru utilizarea denumirii de prizonier de razboi in cazurile in care SUA nu s-au aflat intr-un razboi activ.
Statele Unite au acordat acest statut lui Christopher Stone, Andrew Ramirez si Steven Gonzales, care au fost tinuti mai bine de o luna in Iugoslavia dupa ce au fost capturati la 31 martie 1999 in timpul unei misiuni NATO de mentinere a pacii. Si locotenentul de marina Robert Goodman a primit acest statut dupa ce a fost capturat in 1983 in Liban si dus in Siria timp de o luna dupa ce aeronava lui a fost doborata.
Pentagonul a descris pana acum statutul oficial al lui King ca fiind „AWOL” sau absent fara permis. El va fi declarat automat dezertor dupa 30 de zile de AWOL, conform reglementarilor militare.
Corn a spus ca ar putea fi declarat dezertor mai devreme, avand in vedere probabilitatea ca soldatul stie ca decizia sa a pus capat carierei militare. „Nu poate sa treaca cu adevarat peste granita fara stirea si, probabil, intentia de a ramane permanent departe”, a spus Corn.