Revolta pe plajele din Grecia contra sezlongurilor de inchiriat, autoritatile promit ca vor aplica legea
Prosopul a devenit un simbol al luptei pe insula Paros din Grecia: o miscare cetateneasca isi face simtita tot mai mult prezenta, satula de faptul ca sezlongurile de inchiriat din barurile de pe plaja invadeaza tot mai mult spatiul public, transmite EFE intr-un reportaj.
Locuitorii insulei turistice, din arhipelagul Insulelor Ciclade, au protestat duminica trecuta pe plaja Sfanta Maria, cu prosoape si pancarte in mana, strigand: „ne vrem plajele inapoi!”.
Proprietarul barului de pe plaja din acel loc amplasase sezlonguri si umbrele de-a lungul intregului mal, desi avea dreptul sa faca acest lucru doar intr-o anumita zona.
Aceasta infractiune nu este singura, din moment ce cei 7.000 de metri patrati de coasta concesionati legal oamenilor de afaceri din Paros au fost extinsi ilegal la 19.000 de metri patrati, a denuntat – la televiziunea privata SKAI – Mihalis Kirizianos, membru al unei initiative numita de mass-media „Miscarea prosoapelor”.
Dupa protestul de pe plaja Sfanta Maria, o mare parte din sezlonguri si umbrele au fost indepartate, iar proprietarul tavernei de pe plaja a fost reclamat la politie.
„Din fericire (barul de pe plaja) le-a retras, nu stim pentru cat timp, dar este, fara indoiala, o mare victorie, un inceput pentru ceva mai bun”, a spus Kiriazanos, conform Agerpres.
Protestul nu este indreptat impotriva turistilor, ci impotriva barurilor ale caror sezlonguri si umbrele invadeaza plajele.
Ministrul economiei si finantelor din Grecia, Kostis Hatzidakis, a promis ca in august vor fi efectuate controale pe toate plajele din tara, iar cei care incalca legea vor fi pedepsiti.
Hatzidakis a cerut respectarea legalitatii concesiunilor de stat si a avertizat ca orice incalcare de catre oamenii de afaceri va atrage dupa sine o sanctiune.
Grecia, inclusiv insulele sale, are cea mai lunga coasta din bazinul Mediteranei, de aproape 14.000 de kilometri. Controalele efectuate pana acum au fost punctuale si multe localuri de pe plaja au profitat de aceasta laxitate.
Republica Elena nu recunoaste plajele private in legislatia sa si, cu toate acestea, in majoritatea insulelor turistice, nu doar in Paros, acest regulament este incalcat de ani de zile si accesul cetatenilor in aceste spatii publice este dificil.
Pe insula Naxos, initiativa „Salvati plajele din Naxos” a fost creata in ultimele saptamani cu o petitie care a strans deja mii de semnaturi.
Pe insula Mykonos, una dintre cele mai populare destinatii de vara din lume, un bar de pe plaja Panormos a ridicat un zid si a rezervat astfel in mod arbitrar o plaja intreaga doar pentru clientii sai.
Barul de pe plaja a fost amendat cu 13 milioane de euro si au fost demolate constructiile ilegale ridicate de proprietarul barului, inclusiv zidul construit de acesta, dar acest tip de sanctiune este exceptia si nu regula.
Desi situatia de pe insulele grecesti este departe de a fi rezolvata, dupa valul de critici din partea cetatenilor si autoritatilor regionale, guvernul elen a promis fermitate.
„Mai presus de orice este aplicarea legii, nu vom face rabat pentru nimeni”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului elen, Pavlos Marinakis.
Foto: ro.depositphotos.com