Nigerul a rupt legaturile diplomatice cu Franta, SUA, Nigeria si Togo: „Orice agresiune sau tentativa de agresiune impotriva statului Niger va avea un raspuns imediat si fara avertisment”

externe

Junta din Republica Niger a taiat legaturile cu Nigeria, cu fostul sau conducator colonial, Franta, cu Togo si cu Statele Unite.

Purtatorul de cuvant al liderului loviturii de stat din Niger, generalul Abdourahmane Tchiani, colonelul-maior Amadou Abdramane, a declarat acest lucru intr-o emisiune nationala joi, potrivit Radio France International.

Presedintele Nigeriei, Bola Ahmed Tinubu, in calitate de presedinte al Comunitatii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), a trimis joi o delegatie condusa de fostul sef de stat militar, generalul Abdulsalam Abubakar, in Republica Niger.

ECOWAS emisese un ultimatum de sapte zile pentru repunerea in functie a presedintelui Mohamed Bazoum, pentru a evita o posibila ciocnire cu junta.

Intr-o pledoarie publicata intr-un articol de opinie din Washington Post, Bazoum a declarat: „Scriu acest lucru in calitate de ostatic si am indemnat SUA si partenerii sa ajute”.

Cu toate acestea, junta nigeriana a anuntat incetarea acordurilor si protocoalelor militare semnate cu Franta si a anuntat incetarea functiilor ambasadorilor Nigerului in Franta, Statele Unite, Togo si in tara vecina Nigeria, care conduce eforturile ECOWAS privind dialogul.

„Functiile ambasadorilor extraordinari si plenipotentiari ai Republicii Niger” in Franta, Nigeria, Togo si Statele Unite sunt incheiate”, a declarat Abdramane.

„Orice agresiune sau tentativa de agresiune impotriva statului Niger va avea un raspuns imediat si fara avertisment”, a subliniat acesta.

Intre timp, tarile europene au inceput evacuarea cetatenilor lor din Niger, in timp ce Mali, Burkina Faso si Guineea, si-au exprimat sprijinul pentru lovitura de stat.

Armata a preluat puterea in Republica Niger in iulie, dupa ce trupe inarmate au blocat palatul prezidential din Niamey.

Tara a primit sprijin si din partea Guineei, Mali si Burkina Faso, care se afla, de asemenea, sub regim militar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: