Esec major al programului spatial al Rusiei: Sonda Luna-25 s-a prabusit pe Luna

externe

Prima misiune lunara a Rusiei in 47 de ani a esuat dupa ce sonda Luna-25 a scapat de sub control si s-a prabusit pe Luna, potrivit Reuters.

Roscosmos a anuntat ca a pierdut contactul cu sonda la scurt timp dupa ce a aparut o problema in momentul in care urma sa intre pe orbita si sa se pregateasca pentru aselenizare.

„Sonda a ajuns pe o orbita imprevizibila si a fost distrusa in urma coliziunii cu Luna”, a spus Roscosmos intr-un comunicat.

Esecul misiunii subliniaza declinul puterii spatiale a Rusiei din zilele de glorie ale competitiei in timpul Razboiului Rece, cand Moscova a fost prima care a lansat un satelit care sa orbiteze Pamantul – Sputnik 1, in 1957 – iar cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a devenit primul om care a calatorit in spatiu in 1961.

Rusia nu a mai incercat o misiune lunara din 1976, cand Leonid Brejnev conducea Kremlinul. Luna-25 trebuia sa execute o aselenizare usoara la polul sudic al Lunii pe 21 august, potrivit oficialilor rusi.

Rusia a concurat cu India, a carei sonda Chandrayaan-3 este programata sa ajunga la polul sudic al Lunii in aceasta saptamana.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: