Furia creste in Grecia, incendiile au ajuns sa distruga si case din suburbiile Atenei. Zeci de mii de oameni au fost evacuati

externe

incendiu, foc

Pe masura ce fumul negru si gros a umplut cerul Atenei si incendiile au inceput sa afecteze casele din suburbii, miercuri a izbucnit o furtuna politica in Grecia, scrie Politico.

Zeci de mii de oameni au fost evacuati din suburbiile capitalei grecesti, in timp ce incendiile ard in mai multe zone ale muntelui dens impadurit Parnitha si in alte parti ale tarii. Opozitia a acuzat guvernul Greciei pentru gestionarea proasta a situatiei si pregatirea inadecvata.

„Traim zile de colaps complet”, a declarat Stergios Kalpakis, purtatorul de cuvant al principalului partid de opozitie Syriza, argumentand ca statul a fost incompetent. El l-a acuzat pe prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis de populism pentru ca in iulie a spus ca tara este pregatita pentru vara si pentru probabilitatea incendiilor.

„Este pacat, nu avem apa”, a declarat Thodoris Rentzos, pompier voluntar din Parnitha, pentru Open TV. „Trei ore, nici macar un camion de apa. Autoritatea regionala este absenta”.

Grecia a incercat sa-si evalueze esecurile, in special in ceea ce priveste prevenirea incendiilor, dupa incendiul de la Mati din 2018 – cele mai mortale incendii din tara pana in prezent – culminand cu un raport care observa necesitatea de a moderniza sistemul de prevenire a incendiilor. Mitsotakis, pe atunci liderul opozitiei, a sustinut ancheta.

In iulie, tara s-a luptat cu incendii devastatoare pe insule si pe continent, fortand evacuarea a zeci de mii de persoane, turisti si localnici. Declaratia lui Mitsotakis „a fost contrazisa atat de incendiile devastatoare din iulie, cat si de ceea ce traim astazi, o luna mai tarziu, cand ne confruntam cu un urias dezastru ecologic si economic, cu pierderi umane”, a spus Kalpakis.

In regiunea de nord-est a tarii, langa granita cu Turcia, au murit cel putin 20 de persoane, aproape toate migranti. Incendii majore ard in regiunile de nord din Evros – un punct de intrare frecvent folosit de migrantii fara acte pentru a intra in Uniunea Europeana si unde au fost gasite multe cadavre.

Ministrul Crizei Climatice si Protectiei Civile, Vassilis Kikilias, a declarat ca, desi migrantii au fost avertizati sa plece din padure, multi nu au parasit zona.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: