Junta din Niger il expulzeaza pe ambasadorul Frantei

externe

Junta din Niger, care a preluat puterea in urma unei lovituri de stat pe 26 iulie, a anuntat, vineri, ca i-a cerut ambasadorului francez Sylvain Itte sa paraseasca tara in 48 de ore, deoarece relatiile dintre tara din Africa de Vest si fostul sau conducator colonial s-au deteriorat si mai mult, transmite Reuters.

La fel ca recentele lovituri de stat din tarile vecine, Burkina Faso si Mali, preluarea puterii de catre militari in Niger a venit pe fondul unui val tot mai mare de sentimente anti-franceze, unii localnici acuzand tara europeana ca se amesteca in treburile lor.

Ministerul de Externe numit de junta a declarat ca decizia de a-l expulza pe ambasador a fost un raspuns la actiunile intreprinse de guvernul francez care sunt „contrare intereselor Nigerului”, printre care refuzul trimisului de a raspunde unei invitatii de a se intalni cu noul ministru de externe.

Franta a cerut ca presedintele Mohamed Bazoum sa fie repus in functie dupa inlaturarea sa si a spus ca va sprijini eforturile blocului regional vest-african ECOWAS de a rasturna lovitura de stat.

De asemenea, nu a recunoscut oficial o decizie a juntei la inceputul lunii august de a revoca o serie de acorduri militare cu Franta, spunand ca acestea au fost semnate cu „autoritatile legitime” din Niger.

Deteriorarea relatiilor dintre Niger si Franta reflecta evolutiile de dupa lovitura de stat din Mali si Burkina Faso, care au eliminat fortele franceze si au rupt legaturile de lunga durata.

Nigerul are o importanta strategica, fiind unul dintre cei mai mari producatori de uraniu din lume si baza pentru trupele franceze, americane si alte trupe straine care ajuta la lupta impotriva gruparilor militante islamiste din regiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: