26 de specii invazive in Marea Neagra. Rapana cu venatura, impact puternic asupra biodiversitatii si a lantului trofic

life

Rapana Venosa

Conform ultimelor date stiintifice au fost identificate 26 de specii invazive in Marea Neagra. Noua dintre ele sunt crustacee si restul fac parte din zoobentos, a declarat Valentina Todorova de la Institutul de Oceanologie din cadrul Academiei Bulgare de Stiinte, care alaturi de Kremena Stefanova a prezentat un raport cu privire la starea ecosistemului marin de-a lungul coastei bulgare. La discutie au participat ministrul mediului si apei, Julian Popov, seful Directoratului Bazinului Varna, Yavor Dimitrov si altii. Intrunirea a fost gazduita de Clubul National de Presa BTA din Varna.

Speciile invazive pot reprezenta un risc pentru biodiversitate, a mai sustinut Todorova. Ea a amintit ca estimarile prezentei lor in habitatul marin de-a lungul anilor variaza intre 41 si 293 de specii. Insa, conform ultimelor date, numarul speciilor marine invazive din zona de coasta a Bulgariei la Marea Neagra este de 26.

Doua dintre speciile invazive au un impact puternic asupra biodiversitatii locale si a lantului trofic din Marea Neagra – Rapana venosa (rapana cu venatura) si Mnemiopsis leidyi (specie de meduza). Melcul marin rapana a fost introdus in Marea Neagra in anii 1940, subliniaza Agerpres.

In aproximativ 15 ani aceasta specie de molusca pradatoare a devenit foarte raspandita de-a lungul coastei. Aparitia acestor melci este corelata cu disparitia stridiilor comestibile si cu declinul puternic al populatiilor de urechi de mare negre (abalone – specie de melci marini) si de scoici. In prezent, distributia rapanelor de-a lungul coastei bulgare este limitata pana la adancimea de aproximativ 45 de metri, cu cea mai abundenta populatie intre adancimile de 10 si 20 de metri.

Specia de meduza carnivora Mnemiopsis leydi, care se hraneste cu zooplankton, a fost indentificata pentru prima oara (in Marea Neagra n.r.) la inceputul anilor 1980. Aceasta specie este foarte adaptabila, stabilind populatii numeroase, si are un impact in special asupra speciilor de pesti care se hranesc cu zooplankton, cu care intra in competitie pentru hrana. Dupa anul 1995, o alta specie de meduze ctenophore, Beroe ovata, de asemenea carnivora, a fost introdusa (in Marea Neagra n.r.). Alte specii straine de zooplankton au fost identificate in Marea Neagra, insa acestea pot fi considerate drept resursa de hrana pentru unele specii de pesti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: