Patru astronauti din patru tari au plecat spre Statia Spatiala Internationala: „Suntem extrem de mandri sa fim membri ai acestui echipaj incredibil”

life

Patru astronauti, reprezentand patru natiuni si agentii spatiale de pe tot globul, s-au imbarcat la bordul unei rachete SpaceX catre Statia Spatiala Internationala, demarand o misiune estimata sa dureze mai mult de sase luni, potrivit CNN.

Echipajul calatoreste la bordul capsulei SpaceX Crew Dragon Endurance in cadrul misiunii Crew-7. Nava spatiala a fost lansata pe varful unei rachete SpaceX Falcon 9 de la Centrul Spatial Kennedy al NASA din Florida, sambata dimineata.

Cei patru astronauti sunt Jasmin Moghbeli de la NASA, care este comandantul misiunii; astronautul danez Andreas Mogensen, reprezentand Agentia Spatiala Europeana, Satoshi Furukawa de la Agentia Japoneza de Explorare Aerospatiala (JAXA), si cosmonautul rus Konstantin Borisov de la Roscosmos.

Dupa ce a ajuns pe orbita, capsula Crew Dragon s-a desprins de racheta Falcon 9, incepand calatoria solo pe orbita. Nava spatiala va petrece mai mult de 24 de ore manevrand cu atentie catre statia spatiala, care orbiteaza la aproximativ 420 de kilometri deasupra suprafetei Pamantului.

„Calatoria in spatiu este dificila, dar o faceti sa para usoara”, a trimis Moghbeli catre controlul misiunii SpaceX din capsula Crew Dragon dupa lansare. „Suntem o echipa unita cu o misiune comuna”, a adaugat ea. Echipajul este de asteptat sa andocheze duminica dimineata.

Odata ajunsi la bord, Moghbeli, Mogensen, Furukawa si Borisov se vor alatura celor sapte astronauti aflati deja in laboratorul de pe orbita. Ei vor petrece aproximativ cinci zile preluand operatiunile de la astronautii SpaceX Crew-6, care se afla pe statia spatiala din martie.

Aceasta misiune marcheaza al optulea zbor operat de NASA in cooperare cu SpaceX ca parte a programului de echipaj comercial al agentiei, care transporta astronauti catre statia spatiala de la prima misiune cu echipaj a SpaceX in 2020.

Astronautii Crew-7 reprezinta cel mai divers echipaj SpaceX la nivel international de pana acum.

„Suntem extrem de mandri sa fim membri ai acestui echipaj incredibil, unde, daca te uiti la cele patru ecusoane, vei vedea pe fiecare steagul unei natiuni diferite”, a spus Moghbeli in timpul unei conferinte de presa imediat dupa ce echipajul a sosit duminica trecuta in Florida, referindu-se la ecusoanele cu steaguri care impodobesc umarul stang al costumelor astronautilor.

„Speram ca acest lucru reprezinta ceea ce putem realiza atunci cand lucram impreuna si cooperam. Si credem ca asta reprezinta cu adevarat Statia Spatiala Internationala.”

De asemenea, membrii echipajului au conceput impreuna ecusonul oficial al misiunii, care este o reprezentare a unui dragon cuibarit deasupra Pamantului.

„Am vrut sa arate ca tot ceea ce facem in aceasta misiune, este in beneficiul frumoasei noastre planete si locuitorilor sai”, a spus Moghbeli, adaugand ca dungile rosii, albe si albastre de pe coada dragonului reprezinta culorile care compun steagurile tuturor cele patru tari reprezentate in misiunea Crew-7.

In timpul sederii lor pe statia spatiala, care se preconizeaza ca va dura aproximativ 190 de zile, astronautii Crew-7 vor face o serie de experimente. Cercetarea va include investigarea riscului potential de dispersie a bacteriilor si ciupercilor din misiunile spatiale conduse de oameni. Echipa va analiza daca microorganismele pot fi expulzate prin orificiile de ventilatie ale statiei spatiale si aruncate in vidul spatiului.

Un alt proiect va investiga modul in care dormitul in mediul de microgravitatie difera de Pamant, analizand undele cerebrale ale astronautilor in timpul somnului. Un alt experiment va analiza formarea de biofilme in apele uzate de pe statia spatiala, care ar putea fi cheia pentru gasirea unor modalitati mai bune de reciclare a apei pentru baut si igiena in spatiu. (Da, astronautii folosesc de multa vreme transpiratia si urina reciclate pentru a bea si a face dus pe statie.)

Comandantul Moghbeli s-a nascut in Bad Nauheim, Germania – langa Frankfurt – din parinti iranieni, dar considera ca Baldwin, New York, pe Long Island, orasul ei natal. Moghbeli are si experienta militara, servind ca pilot de testare a Corpului Marin, cu peste 150 de misiuni de lupta si 2.000 de ore de zbor.A fost selectata sa se alature corpului de astronauti al NASA in 2017, iar misiunea Crew-7 marcheaza prima ei incursiune in spatiu.

Konstantin Borisov a devenit al treilea cosmonaut al agentiei spatiale a Rusiei, Roscosmos, care a zburat pe o nava spatiala fabricata din SUA, ca parte a unui acord incheiat intre NASA si Roscosmos in 2022.

Colaborarea privind cursele catre statia spatiala este o traditie veche pentru NASA si Roscosmos, iar cea din urma a fost chiar singurul furnizor de transport ani de zile, dupa ce NASA si-a inchis programul de naveta spatiala in 2011.

Cu toate acestea, aceasta ultima intelegere de transport a creat oarece probleme pentru NASA, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Statele Unite si Rusia din cauza razboiului din Ucraina. NASA a spus in mod repetat ca tensiunile de pe teren nu au avut niciun efect asupra cooperarii continue a tarilor in spatiu.

La fel ca Moghbeli, Borisov efectueaza primul sau zbor in spatiu.

„Sunt foarte entuziasmat, intr-adevar. Sunt onorat sa fac parte din echipajul international”, a spus el duminica. „Astronauti si cosmonauti cu experienta, ei spun ca atunci cand mergi la ISS si te uiti la planeta, vezi ca nu exista granite. Si intr-adevar, vreau sa transmit acel sentiment si acea emotie.”

Crew Dragon de la SpaceX si Soyuz din Rusia sunt in prezent singurele vehicule capabile sa transporte astronauti catre si de la statia spatiala, desi NASA spera sa introduca un alt furnizor in lunile urmatoare. Starliner de la Boeing, care, la fel ca SpaceX, face parte din programul de contractare a echipajului comercial al NASA, este de asteptat sa intre in functiune in anul urmator, dupa ani de intarzieri.

Mogensen, pilotul misiunii Crew-7, este originar din Copenhaga. Inainte de a fi selectat de catre ESA in 2009, a fost cercetator la Centrul Spatial Surrey din Marea Britanie. Aceasta misiune marcheaza al doilea zbor al sau in spatiu, dupa un zbor intr-o misiune rusa Soyuz de 10 zile catre statia spatiala in 2015.

„Este greu de descris ce loc incredibil este Statia Spatiala Internationala. Nu mi-am dat seama decat cu putin timp inainte de a andocare in prima mea misiune, cand m-am uitat pe ferestre… si am putut vedea uriasele retele solare intinzandu-se in spatiu langa mine. Mi-am dat seama ce laborator unic si incredibil am construit noi, umanitatea, pe orbita joasa a Pamantului in ultimii 20, 25 de ani”, a spus Mogensen la o conferinta de presa duminica.

Furukawa, singurul veteran al zborului spatial dintre astronautii Crew-7, s-a nascut in Kanagawa, Japonia, la sud de Tokyo. El a obtinut o diploma de medicina si un doctorat in stiinte medicale de la Universitatea din Tokyo. A fost selectat ca astronaut JAXA in 1999 si si-a incheiat prima misiune la statia spatiala – o sedere de 165 de zile – in 2011, la bordul ultimei misiuni a navetei spatiale a NASA, STS-135.

La mijlocul lunii septembrie, echipajul statiei spatiale il va intampina si pe astronautul NASA Loral O’Hara, alaturi de cosmonautii Oleg Kononenko si Nikolai Chub, care vor ajunge la bordul capsulei rusesti Soyuz MS-24.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: