Magnatul ucrainean Ilhor Kolomoiski, acuzat de frauda si spalare de bani, a fost arestat pentru 60 de zile

externe

Un tribunal ucrainean a decis, sambata, arestarea magnatului Ihor Kolomoiski, acuzat de frauda si spalare de bani, pentru o perioada de 60 de zile, cu optiunea de a plati o cautiune de peste 509 milioane de grivne, echivalentul a aproape 14 milioane de dolari, potrivit The Jerusalem Post.

Avocatii lui Kolomoiski au spus ca omul de afaceri va face apel la decizia instantei si nu va plati cautiune.
Sedinta tribunalului a fost cu usile inchise la solicitarea inculpatului.

Potrivit Reuters, sambata, Serviciul de Securitate al Ucrainei a publicat fotografii in care oamenii legii se afla la usa lui Kolomoiski si efectueaza o perchezitie in incinta.

Miscarea impotriva lui Kolomoiski, unul dintre cei mai bogati oameni din Ucraina, care l-a sustinut pe presedintele Volodimir Zelenski la alegerile din 2019, vine in timp ce Kievul incearca sa demonstreze ca face progrese in lupta impotriva coruptiei.

„S-a stabilit ca in perioada 2013-2020, Ihor Kolomoiski a transferat mai mult de jumatate de miliard de grivne (14 milioane de dolari) in strainatate folosind infrastructura bancilor aflate sub controlul (lui)”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Kolomoiski a negat anterior acuzatiile.

Omul de afaceri, care a fost supus sanctiunilor americane din 2021, este vazut drept unul dintre oligarhii care au adunat bogatii dupa prabusirea Uniunii Sovietice din 1991 si au exercitat o influenta politica si economica uriasa. Razboiul le-a erodat puterea, deoarece activele industriale lucrative au fost distruse in est si sud, iar canalele lor de televiziune au difuzat in conditii de razboi.

Inainte de a castiga presedintia, actorul Zelenski a jucat rolul unui presedinte intr-o emisiune difuzata pe un canal TV detinut de Kolomoiski. El neaga ca acesta ar fi avut vreo influenta asupra guvernului.

Zelenski este dornic sa sublinieze lupta Ucrainei impotriva coruptiei, deoarece Kievul a solicitat aderarea la Uniunea Europeana si spera sa obtina zeci de miliarde de dolari pentru reconstructia tarii dupa 18 luni de razboi al carui sfarsit nu se vede inca. Guvernele occidentale nu vor dori sa verse fonduri pentru a reconstrui tara daca cred ca vor intra in buzunarele oligarhilor.

Doi parlamentari ucraineni, Yaroslav Zelezniak si Irina Gerashchenko, au sugerat pe Telegram ca miscarea impotriva lui Kolomoiski a avut ca scop generarea de publicitate pozitiva in randul sustinatorilor straini ai Ucrainei, precum si in randul publicului de acasa, obosit de razboi si ingrijorat de problema coruptiei.

Nu este prima data cand Kolomoiski se afla in prim-plan. In noiembrie anul trecut, invocand legile razboiului, statul a preluat controlul asupra actiunilor in marile companii strategice, unele dintre ele asociate cu el, pentru a ajuta la efortul de razboi.

La inceputul acestui an, fortele de securitate au perchezitionat casa lui Kolomoiski in cadrul unei anchete separate privind delapidare si evaziune fiscala la cele doua mari companii petroliere din tara, care erau partial detinute de omul de afaceri.

Kolomoiski este si unul dintre fostii proprietari ai bancii ucrainene PrivatBank, care a fost nationalizata la sfarsitul anului 2016, ca parte a unei curatari majore a sistemului bancar. El detine o serie de active in sectorul energetic, bancar si in alte sectoare, inclusiv unul dintre cele mai influente canale de televiziune din Ucraina.

Statele Unite i-au impus sanctiuni lui Kolomoisky in 2021 „din cauza implicarii sale in coruptie”.

Autoritatile americane au sustinut, de asemenea, ca magnatul si un partener de afaceri sunt suspecti ca au spalat bani furati prin intermediul Statelor Unite. Kolomoisky a negat orice fapta gresita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: