Ucraina a introdus in serviciu drone echipate cu inteligenta artificiala de o eficienta uimitoare
Dronele SAKER SCOUT de ultima generatie, produse in Ucraina, echipate cu tehnologie de inteligenta artificiala (AI) si optica avansata, promit sa sporeasca eficacitatea trupelor ucrainene prin detectarea tintelor inamice ratate adesea de ochiul uman, chiar si atunci cand sunt ascunse sub camuflaj, relateaza Kyiv Post.
Ministerul Apararii a dat oficial unda verde introducerii unui sistem avansat de drone pentru Fortele Armate ale Ucrainei (AFU).
Folosind optica avansata si tehnologia AI, sistemul dronei detecteaza si identifica in mod autonom echipamentul inamic, chiar si atunci cand este ascuns sub camuflaj, si transmite instantaneu aceste informatii critice, inclusiv coordonatele de geolocalizare, catre posturile de comanda pentru luarea rapida a deciziilor. Noul sistem reduce riscurile asociate cu erorile umane, deoarece operatorii nu pot discerne intotdeauna toate detaliile.
Sistemul de drone SAKER SCOUT cuprinde o drona de recunoastere si mai multe drone kamikaze de tip FPV, care pot fi coordonate de drona echipata cu AI. Sistemul are o raza de zbor de pana la 10 kilometri.
Drona poate fi echipata cu optica in infrarosu pentru operatiuni pe timp de noapte, foloseste un sistem de ghidare inertial pentru a spori rezistenta impotriva razboiului electronic (EW) si se integreaza perfect cu toate sistemele de constientizare a situatiei/legaturi de date disponibile in AFU.
Ministerul Apararii a declarat ca aprobarea oficiala pentru utilizarea de catre AFU a fost accelerata pentru a satisface nevoile trupelor de pe linia frontului cat mai curand posibil.
In luna iulie a anului trecut, publicatia poloneza Onet a relatat despre sistemul SAKER AI pentru drone dezvoltat de Ucraina.
„Coordonatele geografice ale echipamentului adversarului sunt transmise automat la sediu. Transferul direct al datelor de la drona catre operatorul de pe teren si pentru a comanda personalul din alte locatii este o capacitate pe care nu o aveam la inceputul invaziei ruse”, au declarat dezvoltatorii pentru Onet.
Ei au mai spus: „Ochiul unui operator de drone poate sa nu surprinda fiecare detaliu, dar inteligenta artificiala nu rateaza niciodata un inamic ascuns, fie sub copaci sau sub plase de camuflaj. Uneori poate identifica mai multe tinte, lasand decizia finala in seama ofiterilor de comanda.”
Fiecare drona din sistem poate transporta pana la patru munitii, pe care le poate arunca de la o altitudine de aproximativ 100 de metri, acoperind distante de 10-15 kilometri in timpul unui singur zbor. De obicei, prima bomba serveste drept test, permitand ajustari pentru o lovitura mai precisa cu a doua bomba.
Potrivit dezvoltatorilor, patru grenade sunt in general suficiente pentru a elimina doua tinte. In plus, UAV-ul poate trece la o camera de vedere nocturna pentru o vizibilitate imbunatatita in conditii de lumina scazuta.