Oamenii de stiinta au dezvoltat un model de embrion uman, fara ajutorul spermatozoizilor si ovulelor
Oamenii de stiinta israelieni au dezvoltat o entitate care seamana foarte mult cu un embrion uman in primele stadii de dezvoltare umana, fara a folosi spermatozoizi, ovule sau uter, transmite BBC.
Echipa de la Institutul Weizmann spune ca „modelul lor de embrion”, realizat folosind celule stem, arata ca un exemplu de manual al unui embrion adevarat de 14 zile. Acesta a eliberat chiar si hormoni care au transformat un test de sarcina pozitiv in laborator.
Ambitia cercetatorilor este sa ofere un mod etic de intelegere a primelor momente ale vietii noastre.
Primele saptamani dupa ce un spermatozoid fecundeaza un ovul reprezinta o perioada de schimbare dramatica, de la o colectie de celule indistincte la ceva care in cele din urma poate fi recunoscut la o ecografie.
Acest moment crucial este o sursa majora de avort spontan si malformatii congenitale, dar prea putin inteles.
Cercetarea embrionilor are multe implicatii din punct de vedere legal, etic si tehnic. Dar acum exista un domeniu care se dezvolta rapid care imita dezvoltarea naturala a embrionului.
Aceasta cercetare, publicata in revista Nature, este descrisa de echipa israeliana drept primul model de embrion „complet” care imita toate structurile cheie care apar la embrionul aflat in primele stadii de dezvoltare.
In loc de spermatozoizi si ovule, materialul de pornire au fost celule stem naive care au fost reprogramate pentru a deveni orice tip de tesut din organism. Apoi, substantele chimice au fost folosite pentru a convinge aceste celule stem sa se transforme in patru tipuri de celule gasite in primele etape ale embrionului uman:
celule epiblastice, care devin embrionul propriu-zis (sau fatul)
celule trofoblaste, care devin placenta
celule hipoblastice, care devin sacul vitelin de sustinere
celulele mezodermice extraembrionare
120 dintre aceste celule au fost amestecate intr-un raport precis, dupa care cercetatorii au facut un pas inapoi si au urmarit procesul.
Aproximativ 1% din amestec s-a asamblat spontan intr-o structura care seamana, dar nu este identica, cu un embrion uman.
Modelele de embrioni au fost lasate sa creasca si sa se dezvolte pana cand au fost comparabile cu un embrion la 14 zile dupa fertilizare. In multe tari, aceasta este limita legala pentru cercetarea normala a embrionilor.
Se spera ca modelele de embrioni pot ajuta oamenii de stiinta sa explice cum apar diferite tipuri de celule, sa fie martori ai primilor pasi in dezvoltarea organelor corpului sau sa inteleaga bolile mostenite sau genetice.
Deja, acest studiu arata ca alte parti ale embrionului nu se vor forma decat daca celulele placentei timpurii il pot inconjura.
De asemenea ar putea ajuta la imbunatatirea ratei de succes a fertilizarii in vitro (FIV), ajutand medicii sa inteleaga de ce unii embrioni esueaza sau folosind modelele pentru a testa daca medicamentele sunt sigure in timpul sarcinii.
Profesorul Robin Lovell Badge, care cerceteaza dezvoltarea embrionilor la Institutul Francis Crick, imi spune ca aceste modele de embrioni „arata destul de bine” si „arata destul de normal”. Dar rata actuala de esec de 99% ar trebui imbunatatita, adauga el. Este greu de inteles ce nu merge bine in cazul avortului spontan sau al infertilitatii daca modelul nu se asambleaza singur de cele mai multe ori.
Lucrarea ridica, de asemenea, intrebarea daca dezvoltarea embrionului ar putea fi imitata dupa etapa de 14 zile. Acest lucru nu ar fi ilegal, chiar si in Marea Britanie, deoarece modelele de embrioni sunt distincte din punct de vedere juridic de embrioni. Si cu cat aceste modele se apropie mai mult de un embrion real, cu atat se ridica mai multe intrebari de etica.
Nu sunt embrioni umani normali, sunt modele de embrioni, dar sunt foarte aproape de ei. „Deci ar trebui reglementati la fel ca un embrion uman normal sau regulile pot fi putin mai relaxate in privinta modului in care sunt tratati?”, se intreaba profesorul Robin Lovell Badge.
Cercetatorii subliniaza ca ar fi lipsit de etica, ilegal si de fapt imposibil sa obtii o sarcina folosind aceste modele de embrioni – asamblarea celor 120 de celule impreuna depaseste punctul in care un embrion ar putea fi implantat cu succes in mucoasa uterului.