„Doctorul lui Putin”, omul care cunoaste toate secretele medicale ale dictatorului de la Kremlin, arestat de FSB cand voia sa fuga din Rusia

externe

doctorul lui Putin, vaccinuri, frauda, Viktor Truhin, arestat, FSB

Directorul unui important institut rusesc de stat pentru vaccinuri, disparut fara urma acum cinci zile, a fost arestat de FSB la granita cu Belarus, pe cand se pregatea sa fuga din Rusia, sustin surse independente din Rusia, pe canalul Telegram.

Viktor Truhin, in varsta de 59 de ani, fusese demis la inceputul acestui luni pentru presupuse fraude comerciale. El a fost director al Institutului de Cercetare a Vaccinurilor si Serurilor din Sankt Petersburg timp de 11 ani si a facut parte din cercul de apropiati ai lui Putin, cunoscand pe deplin ultimele cercetari si dezvoltari din Rusia in domeniul vaccinurilor, serurilor si „preparatelor bacteriene”.

Institutul produce numeroase medicamente pentru combaterea coronavirusului, a hepatitei si a bolilor cu transmitere sexuala si joaca un rol de frunte in exportul de vaccinuri rusesti. Cel mai mare client este o companie detinuta de un alt apropiat al lui Putin, Serghei Chemezov, care a fost coleg in KGB, in anii 1990, cu dictatorul rus. El controleaza in prezent ROSTEC, un conglomerat de stat de inalta tehnologie in domeniul apararii.

Institutul pe care Truhin l-a condus face parte din Agentia Federala de Biologie Medicala, un organism de stat rus care are sarcina de a asigura securitatea radiologica, chimica si biologica a tarii si de a conduce protectia sanatatii.

Sursele rusesti afirma ca Truhin, cunoscut ca „doctorul lui Putin” (desi nu a fost medicul curant al acestuia), ar fi la curent cu problemele de sanatate ale lui Putin. Se zvoneste ca liderul de la Kremlin, in varsta de 70 de ani, se confrunta cu numeroase boli – speculatiile fiind alimentate de aspectul sau adesea umflat si de membrele sale tremurande.

Truhin a disparut cu o zi inainte de demiterea sa si a lasat in urma o scrisoare de adio catre personalul institutului sau, anuntandu-si plecarea si spunand: „Aceasta decizie nu a fost a mea, din pacate”. El si-a accesat, pentru scurt timp, pe 5 septembrie,  conturile de WhatsApp si Telegram, dar ulterior nu a mai luat legatura cu nimeni.

Canalul de Telegram VchK-OGPU scrie ca Truhin a fost retinut de ofiteri FSB pe cand incerca sa paraseasca pe furis Rusia, probabil pentru a ajunge in Occident. Impotriva lui a fost deschis un dosar in temeiul articolului 160 din Codul penal al Federatiei Ruse (deturnare de fonduri). Frauda pe care cercetatorul rus este acuzat ca ar fi produs-o se ridica, potrivit aceleiasi surse, la aproape 6 milioane de dolari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: