Serbia acuza Occidentul de ipocrizie: Recunoasterea independentei Kosovo se bazeaza pe aceeasi justificare ca si razboiul Rusiei impotriva Ucrainei

externe

alexandar vucic, presedinte, serbia

Presedintele sarb Aleksandar Vucic a acuzat joi Occidentul de ipocrizie, declarand ca recunoasterea independentei Kosovo se bazeaza pe aceeasi justificare ca si razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, scrie AFP citata de Agerpres.

Vorbind la Adunarea Generala a ONU, el a afirmat ca tarile occidentale au invocat principiile suveranitatii si drepturilor omului pentru a aproba statutul Kosovo ca natiune independenta.

Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008, la aproape un deceniu dupa ce NATO a contribuit la respingerea fortelor sarbe din fosta provincie in cursul unui razboi sangeros care a facut aproximativ 13.000 de morti, majoritatea de origine albaneza.

Statele Unite si majoritatea tarilor europene au recunoscut Kosovo.

„Nu au ras cand presedintele rus a folosit aceleasi cuvinte pentru a-si justifica atacul asupra Ucrainei”, a declarat Vucic. „Au uitat ca ei insisi au folosit acelasi discurs, aceleasi cuvinte si aceleasi explicatii”, a insistat el.

„Cel mai rau este ca toti cei care au comis o agresiune impotriva Republicii Serbia dau astazi lectii despre integritatea teritoriala a Ucrainei”, a adaugat Vucic, subliniind ca „principiile nu se schimba de la o imprejurare la alta”.

Belgradul, precum si principalii sai aliati, China si Rusia, au refuzat sa recunoasca independenta Kosovo, a carui populatie este majoritar de origine albaneza, dar care include zone cu o majoritate sarba, in nord.

Tensiunile raman ridicate acolo dupa luni de revolte in aceste zone cu majoritate sarba.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: