Niger: Germania si SUA urmaresc retragerea trupelor franceze. „Suntem atenti la situatia de securitate, dar nu este nevoie sa luam masuri deocamdata”

externe

franta, soldat

Secretarul american al apararii, Lloyd Austin, si ministrul german al apararii, Boris Pistorius, au declarat, luni, ca planul Frantei de a-si retrage trupele din Niger nu are implicatii imediate pentru alte forte straine din Niamey, potrivit DW.

„Suntem atenti la situatia de securitate, dar nu este nevoie sa luam masuri deocamdata”, a declarat Pistorius in timpul unei vizite la Riga, in Letonia. „Nu este momentul pentru reactii pripite”, a spus el.

Anterior, Pistorius a spus ca o retragere a trupelor franceze din Niger – anuntata duminica de presedintele Emmanuel Macron – ar ridica intrebarea daca ar trebui sa urmeze Germania.

Intre timp, si Lloyd Austin a spus ca SUA isi vor „evalua” pasii viitori, incercand sa construiasca legaturi diplomatice cu liderii juntei din Niger.

„In timp ce dam o sansa diplomatiei, vom continua, de asemenea, sa evaluam orice pasi viitori care ar acorda prioritate atat obiectivelor noastre diplomatice, cat si de securitate”, a declarat Austin, el insusi intr-o vizita in Kenya, in Africa de Est,.

Aproximativ 2.700 de militari straini se afla in prezent la Niamey – aproximativ 1.500 dintre ei francezi, aproximativ 1.100 americani si alti 100 din Bundeswehr-ul german. Pana la lovitura de stat de luna trecuta, tara era considerata unul dintre ultimii parteneri de incredere ai Occidentului in regiune, in urma unui sir de lovituri de stat militare in tarile vecine sau din apropiere precum Mali si Burkina Faso.

Cu toate acestea, liderii juntei din Niger au fost mai vocali in privinta trupelor si ambasadorului fostei puteri coloniale, cerandu-le in mod repetat sa plece.

Dar, dupa ce a rezistat acestei presiuni timp de cateva saptamani, duminica Macron a anuntat ca Franta isi va aduce trupele si pe ambasadorul Sylvain Lette acasa in curand. El a spus ca detaliile vor fi coordonate cu autoritatile din Niamey si ca doreste ca procesul sa fie pasnic.

Fostul sef al misiunii militare a Frantei la Natiunile Unite, Dominique Triand, a declarat pentru DW ca Franta a asteptat doua luni sa vada cum se va aseza praful pe lovitura militara din Niger, sugerand o frictiune intre diferite factiuni militare.

Triand a spus ca Franta crede acum ca o cooperare „nu mai este posibila” si ca trupele sale nu pot continua sa incerce sa lupte impotriva insurgentilor la cererea Nigerului daca nu mai sunt dorite. Intrebat despre pericolul ca o alta tara sa caute sa obtina influenta, el a spus ca evolutiile recente din Mali au aratat intr-o singura directie.

„Nu vad cu adevarat o implicare militara a Chinei, dar cu siguranta Rusia este deja prezenta in Republica Centrafricana, este prezenta in Mali, probabil va fi prezenta in Burkina Faso – si vom vedea daca si in Niger”, a spus el.

Junta din Niger s-a grabit sa descrie decizia Frantei drept „un nou pas catre suveranitatea Nigerului”, afirmand intr-o declaratie ca „fortele imperialiste nu mai sunt binevenite pe teritoriul nostru national”.

Social-democratul german Christoph Schmid, membru al Bundestagului, care face parte si din comisia parlamentara de aparare, a declarat luni pentru DW ca retragerea Frantei va avea un impact serios asupra altor trupe straine din Niger, avand in vedere ca Franta a fost principalul contributor la misiune.

„Desigur ca are un impact asupra rolului european in regiune, deoarece Franta a fost intotdeauna cel mai mare partener al natiunilor de acolo”, a spus Schmid. El a spus ca, prin urmare, ar avea „desigur consecinte pentru Germania”, dar nu crede neaparat ca pe termen scurt.

Schmid a salutat faptul ca junta din Niger, in ciuda plangerilor sale cu privire la imperialisti si suveranitate, nu a cerut inca trupelor americane sa paraseasca tara in acelasi mod.

„Cred ca este important ca noi, ca lume, sa avem si sa avem inca o amprenta in regiunea Sahel. Si cred ca este bine ca Statele Unite sunt inca acolo si trebuie sa regandim rolul european fara rolul francez. Si aceasta este o sarcina pentru noi pentru viitor. Si asta este ceea ce trebuie sa facem in urmatoarele doua luni”, a spus el.

Schmid a incercat sa gaseasca o cale de mijloc si in chestiunea legitimitatii. Franta a refuzat sa negocieze cu armata, cel putin in mod public, declarand ca inca il recunoaste pe presedintele destituit Mohamed Bazoum drept lider de drept.

Intre timp, SUA si-au aratat dorinta de a discuta cu junta si nu au descris preluarea militara drept o lovitura de stat – poate partial pentru ca acest lucru i-ar putea pune in pericol capacitatea de a mentine trupele acolo din cauza propriilor reguli interne.

„Este destul de dificil sa raspunzi la aceasta intrebare pentru ca, da, avem o politica externa bazata pe valori si da, nu acceptam lovituri de stat militare. Dar trebuie sa acceptam realitatile si trebuie sa acceptam ceea ce se intampla in Niger”, a spus Schmid pentru DW.

„Si, prin urmare, da, ambele parti au dreptate. A discuta cu liderii militari aflati acum la conducere este probabil cel mai bun lucru de facut, asa cum fac SUA. Dar Emmanuel Macron are perfecta dreptate cand spune ca Bazoum este liderul legitim al tara”, a adaugat Schmid.

Trupele franceze au fost singurele care s-au implicat in mod direct alaturi de trupele nigeriene impotriva militiilor locale si a islamistilor. Trupele americane si germane sunt prezente doar in calitate de sprijin si antrenament.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: