DIICOT face perchezitii la o grupare violenta de camatari, care a terorizat zeci de persoane din Dambovita, Giurgiu si Arges

news

grupare infractionala, camatari, sase frati, Dambovita, Giurgiu, Arges, DIICOT, camatari

Procurorii DIICOT si politisti din cadrul DCCO efectueaza, vineri, 9 perchezitii domiciliare pe raza judetelor Dambovita, Giurgiu si Arges, pentru destructurarea unei grupari violente condusa de un tata si cei sase fii ai sai, acuzati de camata, santaj, trafic de persoane si minori, proxenetism.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, citat de Agerpres, in cursul anului 2019, pe raza judetelor Dambovita si Arges s-a constituit o grupare pe baza unor relatii de familie (tatal in calitate de lider si cei sase fii,) la care au aderat ulterior si alte persoane, care a actionat in mod coordonat pana in cursul lunii septembrie 2023 in scopul savarsirii infractiunilor de camata, santaj si trafic de persoane.

Membrii acestei grupari au acordat ilegal imprumuturi catre zeci de persoane, de la care au perceput lunar dobanzi semnificative, cuprinse intre 10% si 50 %, iar pentru recuperarea datoriilor si incasarea dobanzilor impuse au recurs la amenintari, intimidari si chiar la acte de violenta fizica.

In scopul crearii unei aparente surse legale de venituri, interlopii administrau o sala de jocuri de noroc si un magazin mixt, recrutand victimele din randul celor care au viciul practicarii jocurilor de noroc. Acestora le-au dat diferite sume de bani cu dobanzi excesiv de mari, pe care nu au mai avut posibilitatea sa le achite la termenele convenite, situatie in care li s-a impus prestarea unor activitati ilicite pentru rascumpararea datoriilor.

De asemenea, persoanelor care isi procurau de la magazinul mixt produse alimentare „pe caiet” li se cereau sume mult mai mari decat costurile reale, astfel incat acumulau datorii pentru achitarea carora erau constransi sa se imprumute cu diferite sume de bani cu titlu de camata.

Totodata, membrii gruparii au recrutat din randul comunitatii persoane aflate intr-o stare de vulnerabilitate (situatie materiala precara, incapacitatea de plata a datoriilor acumulate, lipsa educatiei, precum si existenta unor vicii si afectiuni psihice), pe care le-au transportat in Austria si Germania, le-au adapostit in apartamente inchiriate si, folosind diferite metode de constrangere (indatorare excesiva si sistematica, agresiuni fizice, intimidari, amenintari si supunerea la abuzuri sexuale), le-au exploatat prin tinerea in stare de aservire, obligandu-le la practicarea prostitutiei, cersetoriei, vanzarea de ziare (ca modalitate de a disimula apelarea la mila persoanelor aflate in trecere), colectarea fierului vechi, dar si la comiterea unor infractiuni de furt si inselaciune in dauna unor persoane juridice germane (in special operatori de telefonie mobila sau dealeri auto).

Pana in prezent, au fost identificate 27 de persoane traficate in scopul obligarii la practicarea cersetoriei, 4 dintre acestea minore in intervalul de timp in care au fost exploatate, precum si o minora in varsta de 12 ani la data recrutarii, care a fost obligata la practicarea prostitutiei de catre unul dintre membri grupului. Acesta a profitat de fata si a transportat-o in locuri prestabilite, unde prin constrangere fizica si psihica a exploatat-o sexual, obligand-o la practicarea prostitutiei in folosul sau.

Audierile se vor desfasura la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala.

In cauza se coopereaza cu autoritatile de aplicare a legii din Austria si Germania, prin intermediul Birourilor de Legatura al Atasatului de Afaceri Interne austriac, respectiv Biroul ofiterilor de legatura ai BKA la Bucuresti.

De asemenea, in vederea completarii si obtinerii de material probatoriu necesar in cauza DIICOT – Structura Centrala a transmis doua ordine europene de ancheta catre autoritatile germane competente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: