Marea Britanie: contract de 4,6 miliarde de euro pentru construirea submarinului nuclear AUKUS pentru Australia

externe

submarin

Luand cuvantul la conferinta Partidului Conservator de la Manchester, ministrul britanic al apararii, Grant Schapps, a anuntat duminica finalizarea unui contract de 4 miliarde de lire sterline (4,6 miliarde de euro) cu BAE Systems pentru inceperea lucrarilor la un nou submarin de atac cu propulsie nucleara AUKUS, relateaza Deutsche Welle.

Planurile pentru ambitiosul proiect international de aparare intre Australia, Marea Britanie si SUA au fost anuntate initial in luna martie.

Ca parte a asa-numitului pact de securitate AUKUS (Australia-UK-SUA), partenerii vor furniza submarine nucleare Australiei la sfarsitul anilor 2030, in incercarea de a contracara ambitiile militare chinezesti in crestere in zona Indo-Pacific.

In urma Brexitului, Marea Britanie si-a mutat atentia catre regiunea Indo-Pacific, atat in ceea ce priveste pozitia sa de securitate, cat si relatiile comerciale.

BAE Systems, cel mai mare producator de armament din Marea Britanie, a declarat ca finantarea anuntata duminica va curge pana in 2028.

„Aceasta finantare consolideaza sprijinul guvernului pentru compania noastra de submarine si ne permite sa maturizam designul si sa investim in competente si infrastructuri critice pentru a sprijini securitatea nationala pe termen lung”, a declarat directorul executiv al BAE Systems, Charles Woodburn.

Compania spune ca va incepe sa fabrice noul submarin nuclear la sfarsitul acestui deceniu si va incepe livrarea la sfarsitul anilor 2030.

Pana atunci, SUA si Marea Britanie s-au angajat sa asigure o prezenta rotativa de submarine nucleare in Australia, pentru a tempera ambitiile Chinei in regiune.

Primele submarine vor fi construite in Marea Britanie, iar productia se va muta ulterior in Australia in anii 2040.

Pactul de securitate AUKUS irita atat prietenii, cat si inamicii

Canberra, Londra si Washington au anuntat pentru prima data alianta de securitate AUKUS la 15 septembrie 2021, afirmand ca aceasta va cuprinde domenii de activitate precum inteligenta artificiala, mecanismele cibernetice, razboiul electronic, tehnologiile cuantice si capacitatile submarine.

China a ironizat pactul pentru „mentalitatea sa de Razboi Rece”.

Crearea aliantei a provocat o ruptura intre Franta si Australia, care promisese anterior sa achizitioneze submarine nucleare in valoare de 56 de miliarde de euro de la Paris.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: