Las Vegas are o noua atractie, parca venita din viitor: Sfera, scena care schimba radical industria concertelor – Video

life

Exista o noua vedeta a showbiz-ului in Las Vegas … si este o cladire. Supergrupul rock irlandez U2 a inaugurat in acest weekend o sala de spectacole de inalta tehnologie, construita special pentru acest scop, „Sphere”, cu o extravaganta multimedia absolut spectaculoasa, care va ramane cu siguranta in istoria Vegasului. Cu toate acestea, adevaratul cap de afis nu a fost trupa, ci chiar „Sphere”, un loc cu potentialul de a schimba viitorul divertismentului live, relateaza The Telegraph.

Dupa sapte ani de constructie, cu un cost de peste 2,3 miliarde de dolari, Sfera este un glob urias (aplatizat la baza) care pare ca a aterizat din spatiu in Las Vegas. Cu o inaltime de 336 de metri si o latime de 516 metri, este cea mai mare structura sferica din lume, cu un exterior cu LED-uri care straluceste si pulseaza cu imagini in continua schimbare.

Accesibila printr-o pasarela de la Hotelul Venetian, in interiorul Sferei se afla un vast atrium stiintifico-fantastic care ocupa 5,7 milioane de metri cubi. In centrul sau se afla un amfiteatru urias cu 18.600 de locuri, cu un ecran LED 16K, format din 268.435.456 de pixeli video. Practic, publicul este asezat in interiorul ecranului TV cu cea mai mare rezolutie din lume.

„Scara este diferita de tot ceea ce a existat pana acum”, potrivit lui Ric Lipson de la compania de arhitectura britanica Stufish, care au lucrat cu directorul de creatie al trupei U2, Willie Williams, pentru a proiecta si construi acest spectacol.

„Acum, marile turnee pe stadioane fac o treaba destul de buna in ceea ce priveste conectarea cu publicul prin intermediul unor ecrane care au adesea o inaltime de aproximativ 45 de metri si o latime de 180 de metri. Dar la Sfera ai de-a face cu un ecran care are o inaltime de 250 de metri si o latime de 400 de metri”, a adaugat Lipson.

In plus, fiecare parte a cladirii este cablata pentru un sunet perfect, cu o tehnologie patentata care poate emite unde de sunet focalizate cu precizie oriunde se doreste in incinta, oferind un sunet cristalin la standardul castilor pentru fiecare membru al publicului.

„Nu cred ca a mai existat vreodata o sala de spectacole de o asemenea amploare”, potrivit chitaristului The Edge de la U2. „Sistemul audio are tot felul de capacitati imersive si selective. Poti, literalmente, sa formezi sunete pentru diferite parti ale salii.” Acest lucru ar permite, de exemplu, ca o parte a publicului sa auda efecte si mixaje diferite fata de o alta, sau chiar sa asculte simultan o coloana sonora in limbi diferite. Edge a salutat acest lucru ca fiind „un nou tip de experienta de concert”.

Sfera a fost creatia lui James Dolan, seful divertismentului de la Madison Square Garden. Scopul sau declarat a fost acela de a „reinventa divertismentul live”, pe care l-a prezentat ca fiind „Realitatea virtuala fara ochelari de protectie”. Printre parteneri si sustinatori se numara Las Vegas Sands Corporation (care detine complexul hotelier Venetian).

Investitorii s-au mentinut fermi chiar si atunci cand costurile s-au dublat fata de estimarile initiale de 1,2 miliarde de dolari, in timp ce problemele logistice, provocarile tehnologice si efectele pandemiei de Covid au contribuit la o intarziere de doi ani fata de deschiderea planificata pentru 2021. „Ma auziti soptind in spate?”, a intrebat Bono publicul in timpul celui de-al doilea concert al trupei U2. „A costat 2,3 miliarde de euro, asa ca ati putut auzi aceasta soapta”, a mai spus Bono.

In unele momente din timpul show-ului de la Sphere, ecranul a fost folosit pentru a demola aproape la propriu peretii salii, creand medii intregi in aer liber, ca si cum trupa si publicul ar fi fost transportati ca prin magie intr-un desert scaldat in lumina stralucitoare a soarelui sau asezat in mijlocul unui peisaj urban hiperrealist din Vegas”, a spus Lipson.

In alte momente, ecranele au prezentat privelisti imposibile cu intensitatea vie a iluziilor psihedelice, cu un ecran cu tema Elvis, creat de artistul Marco Brambilla, care a dat senzatia ca tavanul coboara in timp ce scena (stationara) se ridica. „Elvis cu siguranta nu a parasit cladirea”, a glumit Bono, recunoscand o lunga istorie a divertismentului exagerat din Vegas. Dar chiar si pentru standardele din Sin City, Sfera reprezinta ceva indraznet si nou.

Un film special comandat de regizorul Darren Aronofsky, cu titlul Postcard From Earth, va avea premiera la sfarsitul saptamanii viitoare. Gandit ca o „experienta exclusiva multisenzoriala 4D”, filmul va fi proiectat de pana la patru ori pe zi, ori de cate ori U2 nu canta. „Exista o multime de tehnologie nevazuta incorporata in locatie, cum ar fi scaunele haptice prin care se poate controla temperatura, mirosul si vantul”, noteaza Lipson. „Exista potentialul de a evolua noi forme de spectacol cu adevarat captivante”, a adugat el.

La spectacolul celor de la U2 scena a fost pozitionata in fata ecranului, dar Lipson spune ca acest lucru nu este in niciun caz o restrictie. „Artistii pot alege daca vor sa fie in fata ecranului, in interiorul ecranului, daca vor sa foloseasca o singura scena sau mai multe podiumuri. Exista 150 de trape in ecrane prin care poti lasa sa cada lucruri, asa ca poti decide ca vrei sa ai artisti care zboara sau decoruri care urca si coboara. Spectacolul U2 este spectaculos si inovator, dar potentialul de a face si alte lucruri este foarte interesant. Este un fel de panza digitala cu care te poti juca si care deschide atat de multe posibilitati”, spus Lipson.

Succesul Sferei depinde in mare masura de castigurile financiare, avand in vedere costurile sale uriase, insa potentialul sau pare evident. Pana cand Adele isi va incheia aclamata serie de concerte de un an la teatrul din Las Vegas, va fi cantat in fata a aproximativ un sfert de milion de oameni. In schimb, U2 va canta in fata a aproape o jumatate de milion de fani in doar 25 de spectacole inainte de Craciun.

Desi nu se stie inca cine ar putea urma U2 in dezvoltarea unui nou spectacol Sphere, Paul McCartney a fost vazut in public in seara premierei, in timp ce se vehiculeaza nume precum Harry Styles si Coldplay. Totusi, daca Sfera in sine este atractia, nu exista niciun motiv pentru care aceasta ar trebui sa se limiteze la Las Vegas.

„Visul este ca vor construi mai multe Sfere, astfel incat spectacolul U2 sa se poata transfera din Vegas la Londra sau oriunde altundeva”, noteaza Lipson. „Nevoia oamenilor de a se reuni si de a trai evenimente nu va disparea, dar in prezent se discuta foarte mult despre sustenabilitate atunci cand vine vorba de spectacolele in turneu. Stadioanele sunt grozave, dar ploua, bate vantul, sunetul are ecou in jur si trebuie sa muti sute de camioane incarcate cu echipamente in jurul lumii pentru a gestiona aceste lucruri”, mai spune el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: