Seful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, este acuzat de terorism de catre Rusia si a fost dat in urmarire generala

externe

Rusia l-a acuzat de terorism pe generalul Kirilo Budanov, seful Directiei de Informatii Militare ucrainean (GUR), fiind plasat pe o lista oficiala de persoane cautate, relateaza Kyiv Post.

Actele de terorism se refera la peste 100 de atacuri cu drone pe teritoriul rusesc sau pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia, cum ar fi Crimeea, sustin autoritatile ruse.

GUR a calificat declaratia rusa drept „deliranta”.

„Acesta este un fel de criza de identitate in randul Gestapo-ului rusesc”, a declarat Andrii Iusov, purtatorul de cuvant al GUR, pentru Kyiv Post.

„Sunt convins ca Kirilo Budanov nu acorda nicio atentie unor astfel de deliruri propagandistice”, a mai spus Iusov.

Budanov, un fost luptator de comando in varsta de 37 de ani, a urcat vertiginos in randurile serviciilor secrete militare ucrainene pana a devenit general la varsta de 35 de ani. El sustine ca a fost tinta a nu mai putin de 10 tentative de asasinat puse la cale de rusi, dintre care una, o explozie de masina, l-a ranit grav.

In plus, din cauza atacurilor cu drone, comandantii Fortelor Aeriene, Marinei si Brigazii 383 de Aviatie fara pilot din Ucraina – Mikola Olesciuk, Oleksii Neijpapa si, respectiv, Serhii Burdeniuk – au fost, de asemenea, acuzati de terorism.

Potrivit Comitetului de Investigatii al Rusiei, au fost adunate suficiente dovezi pentru a implica conducerea militara de varf a Ucrainei in organizarea de atacuri teroriste in Rusia.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al GUR, Iusov, subliniaza ca aceste acuzatii nu au nicio semnificatie juridica.

„Aceste actiuni ale asa-numitului Comitet de Investigatii al Federatiei Ruse nu au nicio semnificatie juridica, nici in Ucraina, nici in strainatate”, a spus el.

Iusov a mai precizat ca astfel de acuzatii nu fac decat sa confirme succesele Ucrainei.

„Aceasta este inca o recunoastere a eficientei fortelor de securitate si aparare ucrainene”, a spus el.

Raportul rus sustine ca, in perioada aprilie 2022-septembrie 2023, au fost efectuate peste 100 de atacuri cu drone asupra unor tinte din Federatia Rusa. Atacurile au avut loc in regiunile Moscova, Belgorod, Briansk si Rostov, precum si in altele. De asemenea, acestea au avut loc pe teritoriul ucrainean ocupat temporar de Rusia, cum ar fi Crimeea.

„S-a stabilit, de asemenea, ca inculpatii au fost implicati in infractiuni comise de subordonatii lor”, se arata in raportul rusesc.

Serviciile speciale ucrainene si partizanii ucraineni lovesc din ce in ce mai des in instalatii militare ale Federatiei Ruse, printre care un atac cu drone la 1 octombrie asupra uzinei de avioane din Smolensk care produce rachete Kh-59.

Fortele ucrainene au lansat, de asemenea, un atac cu rachete asupra Flotei rusesti din Marea Neagra din Crimeea cu ajutorul partizanilor locali.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: