Scade populatia Chinei. Beijingul incearca sa convinga oamenii sa aiba mai multi copii cu stimulente in bani si eliminarea „pretului miresei”

externe

China incearca cu disperare sa convinga oamenii sa faca copii, relateaza Business Insider.

Acest impuls pentru casatorii si copii vine dupa ce anul trecut China a inregistrat un minim record de doar 6,83 milioane de casatorii inregistrate. Populatia tarii a inceput chiar sa scada pentru prima data in ultimele sase decenii, ajungand la 1,425 miliarde de locuitori in acest an – in timp ce India a ajuns la 1,428 miliarde de locuitori, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite.

O populatie imbatranita va avea implicatii profunde pentru economia, forta de munca si sistemul de sanatate din China.

China a fost atat de dornica sa creasca numarul de copii incat a renuntat la infama politica a copilului unic in 2016, iar in 2021 a inceput sa permita cuplurilor sa aiba pana la trei copii.

Dar impulsul nu pare sa fie suficient pentru a-i determina pe oameni sa aiba mai multi copii.

Iata cum a incercat China sa isi convinga populatia sa faca mai multi copii in ultimii doi ani.

1. Guvernele locale si companiile ofera stimulente in bani

In februarie, guvernul din Hangzhou, un centru tehnologic din estul Chinei si sediul gigantului de comert electronic Alibaba, a inceput sa acorde noilor parinti 20.000 de yuani, adica aproximativ 2.800 de dolari, ca subventie unica pentru a avea un al treilea copil in acest an. Wenzhou, un oras din sud-estul Chinei, ofera viitorilor parinti subventii de pana la 3.000 de yuani pentru fiecare copil.

Alte orase si provincii chineze, cum ar fi Shanghai si principalul producator de carbune Shanxi, au marit, de asemenea, numarul de zile de concediu de casatorie platite de la trei la pana la 30.

In iunie, agentia de turism Trip.com a declarat ca va oferi angajatilor care au lucrat pentru companie timp de trei ani sau mai mult un bonus anual in numerar de 10.000 de yuani pentru primii cinci ani de viata ai copilului lor. Stimulentele fac parte dintr-un program de 1 miliard de yuani in care Trip.com investeste pentru a sprijini planificarea familiala, a precizat aceasta in anunt.

2. Un comitat ofera o recompensa in bani daca mireasa are 25 de ani sau mai putin

Autoritatile si companiile chineze nu numai ca stimuleaza oamenii sa aiba copii, dar ii si imping pe cetatenii sai – in primul rand femeile – sa se casatoreasca si sa aiba copii mai devreme in viata.

In august, un comitat din estul Chinei a inceput sa ofere cuplurilor 1.000 de yuani in numerar daca mireasa are 25 de ani sau mai putin, potrivit unei postari pe contul oficial WeChat. Varsta minima legala pentru casatorie este de 22 de ani pentru barbati si de 20 de ani pentru femei.

Comitatul Changshan din provincia Zhejiang a anuntat ca recompensa are rolul de a promova „casatoria si cresterea copiilor in functie de varsta” pentru cei care se casatoresc pentru prima data.

3. Provinciile incearca sa opreasca practica cadourilor de logodna

Deoarece in China sunt favorizati in mod traditional copiii de sex masculin, exista un numar mare de burlaci, in special in regiunile rurale. Se crede ca regula acum disparuta a tarii privind un singur copil a jucat un rol in distorsionarea raportului de gen al populatiei.

Pentru a face ca barbatii sa fie mai putin prohibitivi din punct de vedere financiar pentru a se casatori, China – inclusiv Daijiapu, un oras din provincia sud-estica Jiangxi – a luat masuri drastice impotriva unei practici cutumiare care prevede ca un barbat sa plateasca viitorilor socri un „pret al miresei” sau sa faca un cadou de logodna familiei miresei, ca dovada a bogatiei si sinceritatii sale.

In martie, problema a ajuns in cadrul reuniunii Congresului National al Poporului. Un delegat al Federatiei Femeilor din intreaga China, o organizatie pentru drepturile femeilor sustinuta de stat, a propus ca autoritatile sa analizeze masuri pentru a limita cadourile de logodna costisitoare.

4. Unele orase ajuta la tratamentele de fertilitate

In iunie, Beijingul a anuntat ca va extinde acoperirea asigurarilor medicale pentru mai mult de o duzina de tratamente de fertilitate, inclusiv fertilizarea in vitro, transplantul de embrioni si inghetarea si stocarea materialului seminal.

Unele zone, cum ar fi Sichuan, in vestul Chinei, au relaxat din ianuarie restrictiile privind inregistrarea nasterilor, care anterior permiteau doar cuplurilor casatorite sa isi inregistreze nou-nascutii. Autoritatile din Sichuan au declarat la momentul respectiv ca aceasta masura a fost menita sa mute accentul de pe inregistrarea nasterilor pe „dorinta si rezultatele nasterii”.

Masurile sunt importante, deoarece a avea copii in afara casatoriei este inacceptabil din punct de vedere cultural in China.

Autoritatile au inceput chiar sa discute daca sa permita femeilor singure sa isi inghete ovulele. Discutiile par a fi in faza incipienta. Legile interzic femeilor necasatorite toate tehnologiile de reproducere asistata, inclusiv congelarea ovulelor. Barbatilor, indiferent de statutul lor marital, li se permite sa isi inghete sperma.

5. Autoritatile au luat masuri drastice si in privinta meditatiilor private

In afara de acordarea de stimulente si subventii, autoritatile chineze au mers, in iulie 2021, pana la interzicerea industriei meditatiilor private in toata tara.

Prin aceasta masura se incearca sa se face educatia mai putin stresanta din punct de vedere financiar pentru familii, care sunt adesea presate sa cheltuiasca sume mari de bani pentru a-si ajuta copiii sa avanseze la scoala.

Cu toate acestea, reprimarea cursurilor cu scop lucrativ nu numai ca a decimat industria de 120 de miliarde de dolari a educatiei private din China, dar a si trimis-o in subteran. Ca urmare, unii parinti cheltuiesc mai mult pe meditatii private decat inainte de interdictie, a raportat Bloomberg in iulie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: