Londra: Sute de infractori au fost incarcerati dupa ce au fost interceptati, ei credeau ca folosesc dispozitive si aplicatii sigure

externe

Politie Londra

Peste 400 de infractori au fost incarcerati dupa ce Politia Metropolitana londoneza a folosit o baza de date adunate prin interceptarea conversatiilor purtate de grupurile de crima organizata pe dispozitive pe care le credeau sigure, relateaza Evening Standard.

Operatiunea Eternal a fost lansata in urma cu trei ani si jumatate in cadrul celei mai mari desfasurari de forte de pana acum impotriva grupurilor de crima organizata.

Infractorii foloseau dispozitive EncroChat criptate pentru tranzactii de droguri, pentru a spala bani si pentru a planifica acte de violenta si, in unele cazuri, crime.

Acestia au crezut ca EncroChat poate fi folosit in siguranta pana cand autoritatile din Franta au interceptat milioane de apeluri care ofereau detalii despre modul in care functionau grupurile si despre modul in care opera ierarhia acestora.

In unele cazuri, mesajele au dezvaluit „amenintari la adresa vietii”, in care era pusa la cale crime, iar ofiterii i-au prins pe potentialii criminali inainte ca acestia sa poata lovi.

Pe langa cele 426 de condamnari, au fost confiscate peste 19 milioane de lire sterline in numerar, precum si trei tone de droguri de clasa A si B de risc. De asemenea, detectivii au recuperat 49 de arme si 784 de gloante.

Condamnarile au fost in general pentru trafic de droguri, spalare de bani si violenta.

Comandantul Paul Brogden, care conduce Comandamentul specializat in domeniul criminalitatii din cadrul Politiei Metropolitane, a declarat ca mesajele au reprezentat o adevarata „comoara” de dovezi impotriva infractorilor care conduc crima organizata din capitala britanica.

„Operatiunea Eternal este cea mai importanta operatiune care vizeaza figuri ale crimei organizate din istoria Politiei Metropolitane”, a spus el.

„Suspectii din aceste investigatii sunt infractori periculosi, multi dintre ei jucand un rol cheie in furnizarea de kilograme de droguri catre bandele de strada ale caror activitati distrug si provoaca durere in comunitatile din Londra”, a declarat Brogden.

„Fiecare infractor periculos incarcerat si fiecare arma si cantitate de droguri scoase de pe strazi in cadrul Operatiunii Eternal a servit pentru a face cartierele din capitala si din jurul acesteia mai sigure”, a mai spus politistul.

Operatiunea Eternal a oferit politiei acces la membrii de rang inalt ai retelelor de criminalitate organizata care fie actionau anterior in afara razei de actiune a politiei, fie nu se cunostea amploarea infractiunilor lor.

„Unele dintre aceste figuri duc un stil de viata somptuos, locuiesc in proprietati de mai multe milioane de lire sterline si conduc masini de top. Ei se prezinta ca oameni de afaceri legitimi care duc o viata normala, dar sunt infractori nemilosi”, a declarat comandantul Brogden.

El a adaugat: „Numarul de cazuri din cadrul Operatiunii Eternal ramane semnificativ si multe alte cazuri sunt in curs de desfasurare”.

„Mesajul nostru pentru infractorii care au operat pe EncroChat si care nu au fost inca vizitati de politie este clar: nu ne vom opri pana cand nu vom investiga toate informatiile EncroChat si este doar o chestiune de timp pana cand vom bate la usa ta si te vom aresta”, avertizeaza comandantul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: