Rusia adopta masuri disperate pentru a stopa prabusirea rublei – Putin a ordonat reintroducerea restrictiile asupra miscarilor de capital

externe

rubla, prabusire, restrictii, piata de capital, Vladimir Putin

Rubla s-a apreciat joi cu peste 3%, dupa ce autoritatile au anuntat ca se reintroduc restrictiile asupra miscarilor de capital pentru o serie de firme exportatoare, ale caror nume nu au fost date publicitatii, transmit Reuters si Bloomberg, citate de Agerpres.

Conform decretului semnat de presedintele Vladimir Putin, 43 de exportatori ai tarii, inclusiv principalii producatori de petrol, trebuie sa vanda pe piata valutara interna sumele obtinute din exporturi, pentru sprijinirea rublei.

Dupa invadarea Rusiei de catre Ucraina, care a dus la deprecierea semnificativa a rublei, Moscova a impus cerinte similare, dar apoi le-a ridicat cand moneda nationala s-a redresat.

In ultimele luni, rubla s-a depreciat din nou, pe fondul inflatiei ridicate, in contextul costurilor masive pentru finantarea razboiului din Ucraina. Banca Centrala a Rusiei a majorat de urgenta rata dobanzii in august, apoi in septembrie, dar nu a reusit sa opreasca declinul rublei. In 14 august, rubla s-a depreciat din nou, trecand de pragul de 100 de ruble pentru un dolar, pentru prima data in ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valuta si diminuarii balantei comerciale a Rusiei.

Joi dimineata, rubla s-a apreciat cu 3,1% in raport cu moneda americana, pana la un curs de 97,14 ruble/dolar, dupa ce mai devreme atinsese 96,455, cel mai ridicat nivel din 27 septembrie.

„Principalul scop al acestor masuri il reprezinta crearea de conditii pe termen lung pentru sporirea transparentei si predictibilitatii pe piata valutara si reducerea speculatiilor valutare”, a afirmat prim vicepremierul Andrey Belousov.

Autoritatile vor stabili volumele si alte detalii ale mecanismului obligatoriu de vanzare, unele companii fiind obligate sa raporteze autoritatilor tranzactiile lor.

„Faptul ca Guvernul si Banca Centrala a Rusiei vad necesitatea unor achizitii si vanzari masive coordonate de valuta sugereaza deteriorarea pietei valutare locale, care are prea putine lichiditati si nu poate functiona fara reglementari. Probabil masurile nu vor reduce presiunile pe termen lung, dar ar putea creste furnizarea de valuta in urmatoarea perioada”, a apreciat Alexander Isakov, analist la Bloomberg Economics.

Executivul a luat in considerare reimpunerea restrictiilor asupra miscarilor de capital in august dar a dat inapoi in urma presiunilor de la Banca Centrala a Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: