Presedintele Serbiei va convoca alegeri parlamentare anticipate pentru luna decembrie. Va fi al treilea scrutin in trei ani si jumatate

externe

alecsandar vucic, serbia

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anuntat vineri ca va convoca alegeri parlamentare anticipate pentru 17 decembrie, a transmis televiziunea sarba RTS, relateaza Evropieska Pravda.

Aceste alegeri vor fi cel de-al treilea scrutin pentru sarbi in trei ani si jumatate.

Vucic, al carui Partid Progresist Sarb aflat la guvernare este forta dominanta in parlament, s-a confruntat cu presiuni din partea opozitiei pentru organizarea de alegeri anticipate dupa doua atacuri armate soldate cu multiple victime in primavara care au starnit indignarea publica si au provocat proteste in masa.

„Am auzit toate cererile lor”, a declarat Vucic, referindu-se la scrisoarea din partea opozitiei trimisa la 11 septembrie cu o cerere de vot anticipat.

„Au cerut alegeri parlamentare si le-au obtinut”, a spus presedintele sarb.

El a adaugat ca vor avea loc alegeri regionale si in Voivodina, o regiune autonoma din nordul Serbiei.

„Serbia se afla intr-un punct de cotitura – avem nevoie de o pauza pentru ca cetatenii sa poata spune ce fel de politica isi doresc”, a declarat Vucic.

Proteste antiguvernamentale de amploare au izbucnit in Serbia in acest an, declansate de doua impuscaturi in masa la inceputul lunii mai.

Primul incident a avut loc pe 4 mai, cand un elev de 13 ani a deschis focul la Scoala din Belgrad unde invata si si-a ucis 8 colegi si un paznic. in incident au mai fost raniti alti 6 elevi si o profesoara. In ziua urmatoare un tanar de 21 de ani, inarmat cu o pusca de asalt, a deschis focul dintr-o masina in doua sate vecine, omorand opt persoane si ranind alte 14.

Pe fondul acestor proteste masive, Vucic a renuntat la conducerea Partidului sau Progresist Sarb pentru a forma o miscare politica mai larga si, la inceputul acestei saptamani, a anuntat ca va initia alegeri anticipate , fara a preciza cand vor avea loc.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: