Romania, campioana mondiala la degustare in orb a vinurilor. I-am batut pe francezi
La capatul unei finale foarte tensionate, degustatorii romani au devenit campioni mondiali la degustare in orb, pe 14 octombrie 2023, la Chateau Sainte-Roseline din Provence, anunta La Revue du Vin de France. Franta a terminat la mica distanta de podium.
La competitia de degustare pentru amatori au participat reprezentanti din 33 de tari aflate pe 5 continente. Echipa Romaniei s-a clasat pe primul loc.
12 dintre marile vinuri ale lumii au fost puse la incercare de cei mai buni degustatori de vinuri din lume. Obiectivul fiecarei echipe a fost de a identifica corect soiul de struguri, tara de origine, recolta, producatorul si denumirea. O performanta care combina viteza, concentrarea si spiritul de echipa.
Dupa un inceput timid al competitiei, nimic nu sugera ca Romania va castiga. Dar, prin abnegatie pura, echipa Romaniei s-a dovedit a fi impresionant de solida. Echipa Romaniei a fost formata din Julia Scavo, Valentin Ceafalau, Horia Hasnas, Cosmin Udrea si Radu Rizescu (antrenor).
Folosindu-se de inspiratie si concentrare, echipa Romaniei a reusit sa invinga in finala valoroasa echipa olandeza (108 puncte la 107). Danemarca a completat trio-ul cu 95 de puncte. Franta a terminat pe locul patru (90 de puncte), urmata de Spania (90 de puncte) pe locul cinci.
La inceput, Franta a dat tonul, obtinand 24 de puncte (dintr-un maxim de 26) la intrarea in concurs, intrand in primele trei locuri alaturi de Brazilia si Malaezia, pe o recolta 2013 de Champagne Ayala. In timp ce Riesling-ul german din a doua runda nu a pus probleme in general, vinurile din runda a treia, a patra si a cincea s-au dovedit a fi deosebit de dificile pentru degustatorii experimentati. Cu toate acestea, cateva echipe au reusit sa se claseze pe primul loc, cum ar fi Olanda, cu spinoasa Garganega italiana (20 de puncte), Danemarca, cu un vin grecesc de la Domaine Gini (8 puncte) si germanii, cu un Verdejo de Rueda (11 puncte).
La jumatatea clasamentului, un Chateauneuf-du-Pape de la Chateau Beaurenard a permis Danemarcei sa isi mareasca avansul fata de olandezi si germani. Franta s-a plasat la poalele podiumului, apoi a urcat din nou pe locul al treilea gratie performantei cu un Clos Cristal Saumur-Champigny (20 de puncte).
Prima surpriza a venit din partea Romaniei, care a obtinut trei degustari consecutive de top si s-a clasat pe locul al doilea, dupa Olanda, dupa al optulea vin chilian.
Pe ultima linie dreapta a competitiei s-a inregistrat o lupta corp la corp neasteptata intre Romania si Olanda, care si-au tot schimbat locul intai si al doilea. Dar, in cele din urma, cel de-al doisprezecelea vin final a fost cel care a decis departajarea, Romania optand pentru un vin Banyuls, in timp ce Olanda a propus un vin Maury.