Ministerul Sanatatii din Gaza spune ca sute de oameni au murit in urma unui atac aerian israelian asupra spitalului al-Ahli

analize

Ministerul Sanatatii din Gaza a declarat ca un bombardament aerian israelian a lovit marti un spital din orasul Gaza plin de raniti si alti palestinieni care cautau adapost, ucigand cateva sute de oameni. Daca va fi confirmat, atacul ar fi de departe cel mai mortal atac aerian israelian din cinci razboaie purtate din 2008, potrivit AP.

Fotografiile de la Spitalul al-Ahli au aratat incendii pe holurile spitalului, sticla sparta si parti de corp imprastiate in zona. Ministerul a declarat ca cel putin 500 de persoane au fost ucise.

Mai multe spitale din orasul Gaza au devenit refugii pentru sute de oameni, in speranta ca vor scapa de bombardamente dupa ce Israelul a ordonat tuturor locuitorilor orasului si din zonele invecinate sa plece in sudul Fasiei Gaza.

Purtatorul de cuvant al armatei israeliene contraamiralul Daniel Hagari a spus ca inca nu exista detalii despre decesele de la spital: „Vom primi detaliile si vom informa publicul. Nu stiu sa spun daca a fost un atac aerian israelian.”

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, si-a anulat intalnirea cu presedintele american Joe Biden, dupa bombardarea Spitalului Baptist Al-Ahli din orasul Gaza, potrivit oficialilor palestinieni – o decizie care vine in ajunul vizitei cu mize mari a presedintelui SUA la regiune.

Abbas se intoarce la Ramallah si a cerut o intalnire urgenta a conducerii palestiniene in aceasta seara, dupa loviturile asupra spitalului.

In sud, atacurile continue de marti au ucis zeci de civili si cel putin un conducator de rang inalt al Hamas, in atacuri despre care se spune ca vizeaza militantii. Oficialii americani s-au straduit sa convinga Israelul sa permita livrarea de provizii catre civilii disperati, grupuri de ajutor si spitale.

Intrucat Israelul a blocat alimentarea cu apa, combustibil si alimente in Gaza, secretarul de stat american Antony Blinken a obtinut acordul premierului israelian Benjamin Netanyahu de a discuta despre crearea unui mecanism pentru furnizarea de ajutor celor 2,3 milioane de locuitori. Oficialii americani au spus ca pare a fi un castig modest, dar au subliniat ca este un pas semnificativ inainte.

Totusi, pana marti seara nu a fost incheiat niciun acord. Un inalt oficial israelian a declarat marti ca tara sa cere garantii ca militantii Hamas nu vor confisca ajutoarele. Tzahi Hanegbi, seful Consiliului National de Securitate al Israelului, a sugerat ca intrarea ajutorului depinde si de intoarcerea ostaticilor detinuti de Hamas.

„Intoarcerea ostaticilor, care este sacra in ochii nostri, este o componenta cheie in orice eforturi umanitare”, a spus el reporterilor, fara a preciza daca Israelul a cerut eliberarea tuturor celor aproximativ 200 de persoane rapite de Hamas inainte de a permite aprovizionarea.

Presedintele american Joe Biden s-a pregatit sa se indrepte in regiune, in timp ce el si alti lideri mondiali incearca sa impiedice ca razboiul sa declanseze un conflict regional mai larg.

Cu zeci de mii de soldati adunati de-a lungul granitei, se asteapta ca Israelul sa lanseze o invazie terestra in Gaza, dar planurile au ramas incerte.

„Ne pregatim pentru urmatoarele etape de razboi”, a declarat lt. col. Richard Hecht, purtatorul de cuvant al armatei. „Nu am spus ce va fi. Toata lumea vorbeste despre o ofensiva la sol. Ar putea fi ceva diferit”, a spus el.

Potrivit locuitorilor, in Gaza, zeci de raniti au fost transportati de urgenta la spitale dupa atacuri grele in zona oraselor Rafah si Khan Younis din sud. Bassem Naim, un inalt oficial Hamas si fost ministru al Sanatatii, a anuntat ca 27 de persoane au fost ucise in Rafah si 30 in Khan Younis.

Un reporter al Associated Press a vazut aproximativ 50 de cadavre aduse la Spitalul Nasser din Khan Younis. Membrii familiei au venit sa revendice cadavrele, invelite in asternuturi albe, unele pline de sange.

Un atac aerian in Deir al Balah a facut o casa una cu pamantul, ucigand un barbat si 11 femei si copii aflat si intr-o casa din vecinatate, unii dintre ei care plecasera din Gaza City. Martorii au spus ca nu a existat niciun avertisment inainte de lovitura.

Tancurile israeliene au lovit o scoala ONU din centrul Fasiei Gaza, unde se refugiasera 4.000 de palestinieni, ucigand sase persoane si ranind zeci, a declarat agentia Natiunilor Unite pentru refugiati palestinieni. Cel putin 24 de cladiri ale ONU au fost lovite saptamana trecuta, ucigand cel putin 14 dintre angajatii agentiei.

Armata israeliana a spus ca vizeaza ascunzatorile Hamas, infrastructura si centrele de comanda ale organizatiei.

Un foc sustinut a lovit tabara de refugiati Bureij din centrul Gazei. Un bloc s-a prabusit, duccnd la moartea a zeci de persoane aflate in interior, printre care si unul dintre comandantii militari importanti ai Hamas, Ayman Nofal, a anuntat aripa militara a grupului. Nofal, fost sef al serviciilor de informatii al aripii armate a Hamas, era responsabil de activitatile militante Hamas in zona centrala a Fasiei Gaza, inclusiv de coordonarea activitatilor cu alte grupuri militante si este cel mai cunoscut militant despre care se stie ca a fost ucis pana acum in razboi.

Netanyahu a incercat sa dea vina pe Hamas pentru atacurile de razbunare ale Israelului si pentru cresterea numarului victimelor civile in Gaza. „Nu numai ca vizeaza si ucide civili cu o salbaticie fara precedent, ci se ascunde in spatele civililor”, a spus el.

In orasul Gaza, atacurile aeriene israeliene au lovit si casa inaltului oficial politic al Hamas, Ismail Haniyeh, ucigand cel putin 14 persoane. Haniyeh are sediul in Doha, Qatar, dar familia lui locuieste in orasul Gaza. Biroul de presa al Hamas nu i-a identificat imediat pe cei ucisi.

Israelul a izolat Gaza dupa atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a ucis peste 1.400 de oameni, majoritatea civili, si a dus la capturarea a aproximativ 200 in Gaza. Militantii Hamas din Gaza au lansat in fiecare zi rachete de atunci, tintind orasele din Israel.

Atacurile israeliene asupra Gaza au ucis cel putin 2.778 de persoane si au ranit 9.700, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza. Aproape doua treimi dintre cei ucisi erau copii, a spus un oficial al ministerului. Se crede ca alte cel putin 1.200 de persoane din Gaza sunt ingropate sub daramaturi, vii sau morti, au declarat autoritatile sanitare. Peste 1 milion de palestinieni si-au parasit casele – aproximativ jumatate din populatia Fasiei Gaza – si 60% se afla acum in zona de aproximativ 14 kilometri lungime aflata in sud, potrivit ONU.

ONU a avertizat ca spitalele erau pe punctul de a ramane fara electricitate, amenintand vietile a mii de pacienti, iar sute de mii de oameni nu au paine si apa.

Agentia ONU pentru Palestinieni a declarat ca peste 400.000 de persoane stramutate sunt inghesuite in scoli si alte cladiri din sud. Agentia a spus ca apa este rationalizata, fiecare angajat blocat aici avand doar un litru pe zi.

Israelul a deschis o linie de apa in sud timp de trei ore, de care a beneficiat doar 14% din populatia Fasiei Gaza, a spus ONU.

La punctul de trecere a frontierei de la Rafah, singura conexiune a Gazei cu Egiptul, camioane pline cu ajutoare umaniatre asteapta sa intre. Programul Alimentar Mondial a spus ca sunt peste 300 de tone de alimente care asteapta sa treaca in Gaza.

Civili cu cetatenie straina, multi dintre ei palestinieni cu dubla cetatenie, asteapta si ei cu disperare sa iasa din Gaza. „Venim la punctul de trecere a frontierei in speranta ca se va deschide, dar pana acum nu exista informatii”, a declarat Jameel Abdullah, un cetatean suedez.

Informatiile repetate conform carora o deschidere era iminenta s-au dovedit false, pe masura ce negocierile continua.

Sub conditia anonimatului, un inalt oficial egiptean le-a numit un „proces dus-intors foarte dur si complicat” si a spus ca discutiile au fost legate de livrarile prin Rafah si trecerea israeliana Karam Shalom catre Gaza. El a spus ca Israelul insista sa perchezitioneze toate ajutoarele si vrea sa „se asigure ca aceste ajutoare nu vor fi in beneficiul Hamas”. El a spus ca Egiptul a propus ca ONU sa supravegheze intregul proces, inclusiv in interiorul Fasiei Gaza.

Oficialii Hamas si Israel au pus la indoiala o deschidere imediata, spunand ca nu au cunostinta de un acord.
Blinken a sosit in Israel joia trecuta cu un mesaj complet de sprijin neechivoc al SUA pentru Israel in campania sa de distrugere a Hamas. Dar, in urmatoarele zile, in cadrul intalnirilor cu sapte lideri arabi, tonul lui Blinken s-a schimbat subtil, vorbind mai mult despre necesitatea ajutorului umanitar.

Oficialii americani au spus ca devenise clar ca toleranta araba deja limitata fata de operatiunile militare ale Israelului se va evapora complet daca conditiile din Gaza se inrautatesc, iar o condamnare totala a Israelului de catre liderii arabi ar fi un avantaj pentru Hamas si ar putea incuraja Iranul. Asta l-a determinat pe Blinken sa-l preseze pe Netanyahu pentru un acord de ajutor, potrivit a patru oficiali care au vorbit sub conditia anonimatului.

Vizita lui Biden in Israel de miercuri va semnala sprijinul Casei Albe pentru un aliat cheie. De asemenea, el va calatori in Iordania pentru a se intalni cu liderii arabi, pe fondul temerilor ca luptele s-ar putea raspandi in regiune.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat ca ofensiva continua a Israelului in Gaza ar putea provoca o reactie violenta in regiune. „Bombardamentele ar trebui oprite imediat. Natiunile musulmane sunt suparate”, a spus Khamenei, potrivit presei de stat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: