Soarele, pe cale sa devina cea mai importanta sursa energetica a omenirii
Soarele are sanse sa devina cea mai importanta sursa de energie a omenirii pana in 2050, afirma un grup de cercetatori britanici intr-un studiu publicat recent, potrivit DPA, preluata de Agerpres.
Sectorul energetic a atins probabil un punct de cotitura marcat de un ”ciclu virtuos” autoindus, pus in miscare de utilizarea tehnologiei solare si felul in care companiile invata cum sa o faca mai accesibila, au spus cercetatori de la Universitatea din Exeter si University College London.
”Progresul energiilor regenerabile inseamna ca estimarile dominate exclusiv de combustibil fosil nu mai sunt realiste”, a declarat intr-un comunicat de presa Femke Nijsse, de la Global Systems Institute din Exeter.
Exista o perceptie tot mai raspandita potrivit careia costul din ce in ce mai redus al energiei regenerabile va facilita foarte mult reducerea emisiilor de carbon in tarile in curs de dezvoltare, potrivit comunicatului.
Desi calea ca energia solara sa devina cea mai importanta sursa de energie pare deja stabilita, chiar si in absenta sustinerii unor politici climatice mai ambitioase, cercetatorii avertizeaza ca exista ”bariere” care ar putea incetini progresul.
Cercetatorii au identificat patru zone care ar putea inhiba tranzitia catre dominanta energiei solare: disponibilitatea unor retele energetice stabile, finantarea sectorului energiei solare in tari in curs de dezvoltare, capacitatea lantului de aprovizionare si rezistenta politica in regiuni in care multe slujbe sunt legate de industriile bazate pe combustibili fosili.
Guvernele ar trebui, asadar, sa se concentreze nu atat pe trecerea la energia solara, ci mai degraba pe indepartarea acestor patru bariere, au recomandat cercetatorii.
Printre acestea se numara asigurarea unor surse de energie atunci cand lumina solara nu este disponibila, spre exemplu, prin energie eoliana si linii de transmisie intre regiuni.
Tarile africane mai ales ar avea de asemenea nevoie de acces la finantare pentru a coordona tranzitia la energia solara. Lanturile de aprovizionare, in special pentru materii prime critice cum ar fi litiul si cuprul, necesare pentru fabricarea bateriilor, trebuie sa fie consolidate.
Pierderea locurilor de munca in industria combustibilului fosil si in industriile conexe, de care depind mijloacele de trai ale unui numar estimat de 13 milioane de persoane la nivel global, trebuie sa fie diminuata, au adaugat autorii studiului.