Criza climatica are un pret – si acesta este de 391 milioane de dolari pe zi

externe

inundatie

Pagubele provocate de criza climatica globala s-au ridicat la 391 de milioane de dolari pe zi in ultimele doua decenii, potrivit unui studiu, relateaza CNBC.

Incendiile de vegetatie, valurile de caldura, secetele si alte evenimente extreme atribuibile schimbarilor climatice au generat costuri medii de peste o suta de miliarde de dolari pe an, din 2000 pana in 2019, se arata intr-un studiu recent publicat in revista Nature Communications.

„Am constatat ca 143 de miliarde de dolari pe an din costurile generate de evenimentele extreme sunt atribuibile schimbarilor climatice. Cea mai mare parte (63%) din aceasta suma se datoreaza pierderilor de vieti omenesti”, au scris oamenii de stiinta in studiu. Restul provine din distrugerea proprietatii si a altor bunuri.

Anii in care s-au inregistrat cele mai mari pierderi au fost 2008, urmat de 2003 si apoi de 2010, potrivit cercetarii.

Ciclonul tropical Nargis a lovit Myanmar in 2008, si a luat peste 80.000 de vieti, potrivit Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. In 2003, Europa continentala a fost lovita de un val de caldura severa care a facut 70.000 de victime. In 2010, a fost un val de caldura in Rusia si seceta in Somalia.

Lumea tocmai a inregistrat cea mai calduroasa vara inregistrata vreodata, ceea ce face ca anul 2023 sa fie cel mai fierbinte an inregistrat vreodata.

Pe parcursul verii, emisfera nordica a fost afectata de un sir de fenomene meteorologice extreme, cu valuri de caldura repetate care au alimentat incendii devastatoare. Tarile din intreaga Europa s-au luptat cu consecintele temperaturilor caniculare si ale inundatiilor devastatoare. In august, SUA s-au confruntat, de asemenea, cu unele dintre cele mai mortale incendii de vegetatie din istoria moderna in Maui, Hawaii.

Cum au fost calculate pierderile

Pierderile au fost calculate prin combinarea datelor economice, impreuna cu cat de mult a exacerbat incalzirea globala evenimentele meteorologice.

Cercetarea noteaza insa ca exista o subestimare a costurilor reale ale schimbarilor climatice din cauza dificultatii de a masura pierderile indirecte. Printre exemplele citate se numara pierderile de productivitate cauzate de valurile de caldura, impactul asupra sanatatii mintale sau pierderea accesului la educatie si la locuri de munca.

Lipsa datelor din tarile cu venituri mai mici ar putea, de asemenea, sa contribuie la subestimarea costurilor reale, se arata in studiu.

Cercetarea a stabilit valoarea pierderilor per viata la 7,08 milioane de dolari, aproximativ in jurul estimarilor folosite de Agentia Federala pentru Situatii de Urgenta din SUA.

„Desi limitarile acestei abordari sunt semnificative, aceasta cercetare demonstreaza cum ar putea fi construita o aproximare a costurilor economice ale evenimentelor meteorologice extreme provocate de om”, au notat cercetatorii.

Alte organizatii au incercat, de asemenea, sa cuantifice pierderile cauzate de dezastrele climatice.

Organizatia Meteorologica Mondiala a estimat ca, intre 1970 si 2021, au fost raportate aproape 12.000 de dezastre climatice care s-au soldat cu 2 milioane de morti si pierderi economice in valoare de 4.300 de miliarde de dolari, in mare parte in tarile in curs de dezvoltare.

„Planeta este departe de a-si atinge obiectivele climatice”, a anuntat OMM intr-un raport din septembrie, adaugand ca cresterea temperaturilor globale a fost insotita de fenomene meteorologice extreme.

Guvernele au convenit, in cadrul acordului climatic de la Paris din 2015, sa limiteze incalzirea globala sub 2 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale, si sa continue eforturile pentru a limita cresterea temperaturii la 1,5 grade Celsius.

Dar acest obiectiv pare sa fie unul care se indeparteaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: