Culrofobia. De ce se tem unii oameni atat de mult de clovni?
Timp de 15 ani, profesorul de psihologie Philip John Tyson a predat cursuri despre fobii. La inceputul fiecarui semestru, el le pune studentilor sai aceeasi intrebare: De ce va este frica?
Studentii citeaza in mod obisnuit paianjeni, serpi si spatii claustrofobe, dar o minoritate consistenta afirma ca este „ingrozita de clovni”, a declarat Tyson, profesor asociat de psihologie la Universitatea din South Wales. El a vrut sa afle de ce, potrivit The Washington Post.
Tyson si colegii sai au inceput sa cerceteze „culrofobia” sau frica de clovni. Desi prevalenta fobiei fata de clovni nu este clara, un sondaj recent realizat in Statele Unite a constatat ca aproximativ 5 la suta din populatie a declarat ca se teme – sau se teme foarte tare – de clovni. Echipa lui Tyson si-a folosit propriile sondaje pentru a identifica peste 500 de persoane care sufereau de frica de clovni si apoi le-a cerut sa isi evalueze sentimentele fata de clovni.
- Cat de des se gandeau la clovni?
- Ce ar fi facut daca ar fi intalnit un clovn pe strada?
- De cat timp se temeau de glumetii cu nasul rosu?
In ceea ce ar putea fi primul studiu de acest fel care se concentreaza asupra originilor fricii de clovni, echipa de la Universitatea din South Wales a observat cateva modele distincte in cadrul grupului. Studiul, intitulat „Frica de clovni: O investigatie asupra etiologiei culrofobiei” a fost publicat in revista Frontiers in Psychology. Desi cercetarea nu se bazeaza pe un esantion reprezentativ al populatiei, constatarile ofera o perspectiva asupra motivelor pentru care unii oameni se tem de clovni, a declarat Tyson.
Una dintre cele mai surprinzatoare constatari este ca, pentru multi oameni, faptul de a avea o „experienta personala infricosatoare cu un clovn nu a fost un factor principal care a contribuit la frica”, a spus Tyson. In schimb, oamenii au spus ca au fost speriati de clovni pentru ca:
- Nu poti sti niciodata cu adevarat ce gandeste un clovn. Poate fi dificil sa stii ce se intampla cu adevarat in mintea unui clovn cu un zambet sau o incruntare pictata. „Este ceva legat de faptul ca nu poti citi expresiile faciale”, a spus Tyson. „Si faptul ca ar putea fi ceva ascuns si periculos, ar putea exista o intentie daunatoare in spatele machiajului”.
- Clovnii sunt imprevizibili. Clovnii ii fac pe unii oameni sa rada, dar deseori se comporta in moduri imprevizibile si surprinzatoare pe care oamenii normali nu le-ar face niciodata (cum ar fi sa stropeasca apa dintr-o floare sau sa claxoneze). Oamenii care se tem de paianjeni spun ceva similar, temandu-se ca paianjenul va sari pe ei in mod neasteptat, a spus Tyson.
- Trasaturile exagerate ale unui clovn sunt deranjante. Oamenii par sa fie speriati de fiintele care par aproape umane, dar nu sunt exact la fel, in acelasi mod in care unii oameni se tem de papusile pentru copii, extraterestrii sau roboti.
- Clovnii din filme sunt terifianti. Multi dintre cei intervievati au spus, de asemenea, ca frica lor se datoreaza, in parte, filmelor cu clovni infricosatori, cum ar fi Joaquin Phoenix in „Joker” sau Pennywise, clovnul demonic din „It”, de Stephen King.
Frica de clovni nu se naste in intregime din fictiune. Ucigasul in masa John Wayne Gacy, care a ucis cel putin 33 de adolescenti si tineri din zona Chicago, era cunoscut pentru ca se distra la petrecerile copiilor sub numele de „Pogo clovnul”. Intr-un trailer pentru un documentar Netflix despre Gacy, acesta este auzit spunand pe banda ca „clovnii pot scapa cu orice”. Mai recent, un val de aparitii de clovni infricosatori in Marea Britanie si in Statele Unite in 2016 a facut ca scolile sa se inchida, ceea ce l-a determinat pe King sa scrie pe Twitter: „Hei, baieti, e timpul sa se calmeze isteria clovnilor – majoritatea sunt buni, inveselesc copiii, ii fac pe oameni sa rada.”
Clovnii ar dori sa vorbeasca cu dvs.
Jon Davison, un clovn, profesor, regizor si cercetator la London Metropolitan University, a declarat ca rapoartele despre culrofobie nu se potrivesc cu ceea ce vede el insusi sau aude de la alti interpreti. El a spus ca, in 38 de ani de cariera, a intalnit doar in doua ocazii frica de clovni. In mod normal, clovnii nu incearca sa isi nelinisteasca publicul atunci cand joaca, a spus el.
„De fapt, complet opusul”, a adaugat Davison. Scopul este de a portretiza aceasta persoana care este „neajutorata, vulnerabila si, de fapt, nu are nicio idee despre cum functioneaza lumea”.
Clovnii vor ca publicul sa rada la spectacolele lor, dar incearca, de asemenea, sa ii faca pe oameni sa simpatizeze cu personajul lor, care este adesea „la mila societatii noastre”. „Cumva, simti umanitatea”, a spus el. „Este ca un copil mic”.
Ce face pe cineva infiorator?
Tyson si colegii sai sunt in curs de a studia daca anumite aspecte ale machiajului de clovn – mai exact, vopseaua alba si rosie – sunt cele care starnesc frica sau fobia.
James Greville, profesor de psihologie la Universitatea din South Wales, a declarat ca una dintre teorii este ca vopseaua alba de pe fata poate fi perceputa ca o „paloare mortala”, palida si fara viata si ceva ce trebuie evitat. Iar rujul rosu sau accentele de pe fata unui clovn pot fi considerate amenintatoare, deoarece se bazeaza pe faptul ca ne provoaca o teama de sange sau de o infectie contagioasa.
Frank McAndrew, profesor de psihologie la Knox College din Galesburg, Illinois, a declarat ca „crede cu tarie” ca clovnii au „intentii minunate” de a distra publicul, dar asta nu schimba faptul ca unii oameni sunt in garda atunci cand vad un clovn. Oamenii nu vor sa devina tinta unei glume, a spus McAndrew.
„Nimeni nu iese dintr-o interactiune cu un clovn cu un aer demn”, a spus el. „Pentru o multime de oameni care vor sa se prezinte bine in public, clovnul este o amenintare”.
In 2016, McAndrew a co-scris un studiu intitulat „On the Nature of Creepiness”, in care a chestionat peste 1.300 de persoane pentru a intelege mai bine comportamentele si caracteristicile care pot determina pe cineva sa se simta infiorat. Intr-o sectiune, respondentii au evaluat 21 de ocupatii diferite de la „deloc infiorator” la „foarte infiorator”.
Clovnul a obtinut cel mai mare punctaj in cadrul grupului, fiind mai bine cotat in ceea ce priveste caracterul infiorator decat un taxidermist, un lucrator de sex shop sau un director de pompe funebre.
Exista multa incertitudine in ceea ce priveste o interactiune cu un clovn, a spus McAndrew. Nu esti sigur cum va reactiona artistul – iar acest lucru poate fi nelinistitor.
„Exista aceasta legatura foarte usoara intre clovni si groaza”, a spus el. „Nu cred ca au devenit infricosatori pentru noi pentru ca oamenii au inceput sa-i puna in casele bantuite. Cred ca au ajuns sa fie pusi in case bantuite pentru ca oamenii i-au gasit infricosatori de la bun inceput.”