Camera secreta a lui Michelangelo din Florenta, deschisa pentru vizitatori in anumite conditii: 100 de persoane pe saptamana, vizite de 15 minute si grupuri de cate patru persoane

life

„Camera secreta” a lui Michelangelo Buonarroti din Florenta, aflata sub capela Medici, unde artistul a sculptat morminte complicate pentru membrii familiei, va fi deschisa publicului pentru prima data, insa in anumite conditii, potrivit CNN.

In 1975, in timpul unor lucrari de realizare a unei noi iesiri, un restaurator a descoperit mai multe desene cu figuri umane sub doua straturi de ipsos, intr-un coridor de sub sacristie care fusese folosit pentru depozitarea carbunelui.

Desenele, schitate cu carbune si sangvin (creta sau creion de culoare ruginie), adesea una peste alta si de diferite dimensiuni – au fost atribuite lui Michelangelo de catre Paolo Dal Poggetto, fostul director al Capelelor Medici.

Artistul s-ar fi ascuns in spatiul mic timp de cateva saptamani in 1530, cand papa Clement al VII-lea – membru al familiei Medici, care ajunsese din nou la putere la Florenta, dupa ce fusese izgonit de un guvern republican pentru care lucrase Michelangelo, i-a ordonat moartea.

Condamnarea la moarte a fost anulata dupa doua luni, iar Michelangelo s-a intors la munca la Florenta, inainte de a se muta la Roma patru ani mai tarziu.

Se crede ca desenele sunt schite pentru lucrari viitoare, inclusiv picioarele uneia dintre statuile din Noua Sacristie.

Spatiul nu a mai fost deschis publicului in mod regulat pana acum, dar se va deschide pe 15 noiembrie, pentru un numar foarte limitat de vizitatori, pentru a nu degrada desenele. Vor putea vizita camera maximum 100 de persoane pe saptamana, in grupuri de cate patru. Vizitele de 15 minute vor avea loc in fiecare zi, cu exceptia zilei de marti si duminica. Cum in camera se ajunge pe o scara ingusta, locatia nu va fi accesibila vizitatorilor cu dizabilitati sau copiilor sub 10 ani.

Biletele vor costa 20 de euro, desi vizitatorii trebuie sa plateasca 10 euro si pentru intrarea in site plus o taxa de rezervare de 3 euro. Rezervarile sunt deschise pana pe 30 martie, deoarece deschiderea este deocamdata doar de proba.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: