Acapulco: Uraganul Otis a lasat in urma munti de gunoaie
Locuitorii din Acapulco, loviti in octombrie de un uragan devastator, se lupta acum cu o alta urmare a furtunii: munti de gunoaie care se aduna pe strazi, starnind ingrijorarea cu privire la raspandirea bolilor in statiunea de pe plaja mexicana, potrivit Reuters.
Uraganul Otis, care a lovit Acapulco pe 25 octombrie, a fost cea mai puternica furtuna inregistrata care a lovit coasta pacifica a Mexicului, ucigand zeci de oameni si distrugand mii de case in orasul cu aproape 900.000 de locuinte.
Vanturile sale de 266 km pe ora au provocat inundatii majore, distrugand mobilier si aparate de uz casnic care au fost aruncate din case alaturi de saci de deseuri organice putrezite care au alimentat mirosurile fetide din oras.
Guvernul a trimis mii de soldati pentru a ajuta la curatarea Acapulco, dar rezidentii spun ca gunoiul s-a strans atat de repede incat chiar si traficul este blocat.
Autoritatea de Protectie Civila din Mexic nu a raspuns la o solicitare de comentarii, dar, potrivit guvernului, curatarea Acapulco este o prioritate.
Intrebat in aceasta saptamana despre gunoaie, presedintele Andres Manuel Lopez Obrador a spus ca autoritatile dezinfecteaza orasul pentru a preveni imbolnavirile si vor rezolva problema. „Totul va fi curatat”, a spus el.
Mancarea, apa si alte produse de prima necesitate s-au epuizat dupa ce magazinele au fost jefuite, iar curentul si comunicatiile au cazut in urma uraganului, asa ca guvernul a directionat o mare parte din energie pentru a se asigura ca rezidentii primesc provizii esentiale.
Cu toate acestea, expertii in raspandirea bolilor au avertizat ca ar putea aparea bolile transmise de tantari, cum ar fi dengue, daca orasul permite ca deseurile sa blocheze drenajul si sa afecteze alimentarea cu apa. Tantarii se reproduc in apa statatoare.
„Sa presupunem ca reluarea apei potabile si a energiei electrice este prioritatea principala, apoi eliminarea deseurilor, asigurarea faptului ca drenajul functioneaza si rezolvarea problemei apei statatoare”, a declarat Alejandro Macias, epidemiolog mexican.
Daca nu, a spus el, conditiile ar putea fi perfecte pentru tantarii care transmit febra galbena. „Cand ai un numar mare de astfel de tantari, focarele de dengue sunt doar o chestiune de timp.”