Klaus Iohannis pleaca astazi, pentru o saptamana, in Africa Ecuatoriala. Vizite oficiale in Kenya, Republica Unita Tanzania si Republica Cabo Verde si Republica Senegal

externe

Klaus Iohannis, vizita, Africa, program mai relaxat, Senegal

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza, in perioada 14-23 noiembrie, o serie de vizite in Africa: vizite de stat in Republica Kenya, Republica Unita Tanzania si Republica Cabo Verde si vizita oficiala in Republica Senegal.

„Vizitele presedintelui Romaniei in Africa reprezinta primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani si vizeaza relansarea relatiilor Romaniei cu continentul african, atat in relatia directa a tarii noastre cu statele africane, cat si ca parte a efortului comun de la nivel european, in contextul mai larg al nevoii de revigorare a relatiilor Uniunea Europeana – Africa in spiritul unui nou parteneriat. Astfel, aceste vizite urmaresc relansarea dialogului politic la nivel inalt cu statele mentionate si redinamizarea relatiilor economice si sectoriale, urmarind deschiderea si valorificarea de noi oportunitati de colaborare in domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocarilor la nivel global”, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat transmis catre Agerpres.

Cu prilejul vizitei de stat in Republica Kenya, seful statului va avea consultari politice bilaterale cu presedintele William Ruto si va participa la sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi), la o intalnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). De asemenea, in cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul si cooperarea politica si se va inaugura o donatie a Romaniei pentru o scoala kenyana, donatie din programul Romaniei de asistenta pentru dezvoltare.

Romania si Republica Kenya au stabilit relatii diplomatice, la rang de ambasada, la 22 iunie 1968. Ambasada Romaniei la Nairobi a fost deschisa in 1974, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

Relatiile bilaterale s-au dezvoltat cu precadere in domeniile economic, cultural si al protectiei mediului.

In octombrie 1993, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a efectuat vizite oficiale in mai multe tari africane, printre care s-a numarat si Kenya, in perioada 21-22 octombrie.

In cadrul vizitei de stat in Republica Unita Tanzania, Klaus Iohannis va avea consultari politice cu presedintele Samia Suluhu Hassan.

Relatiile diplomatice ale tarii noastre cu Republica Unita Tanzania sunt gestionate de Ambasada Romaniei in Republica Kenya, potrivit sursei amintite.

Vizita de stat in Republica Cabo Verde va prilejui consultari ale presedintelui Iohannis cu presedintele Cabo Verde, Jose Maria Neves. Programul oficial va include, de asemenea, intrevederi cu presedintele Adunarii Nationale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva si cu primarul orasului Praia, Francisco Avelino Carvalho. Totodata, Klaus Iohannis va avea o intalnire cu fostii studenti din Cabo Verde care au invatat in Romania.

Romania si Republica Cabo Verde au stabilit relatii diplomatice la 17 septembrie 1975, la doua luni de la proclamarea independentei acestei tari (5 iulie 1975). Initial, ambasadorul Romaniei de la Conakry a fost acreditat si pentru Republica Cabo Verde. In prezent, Ambasada Romaniei din Senegal gestioneaza relatiile cu Republica Cabo Verde, in timp ce Ambasada Cabo Verde de la Bruxelles gestioneaza relatiile cu Romania.

In contextul vizitei oficiale in Republica Senegal, presedintele Klaus Iohannis va avea consultari politice cu omologul senegalez, Macky Sall. De asemenea, programul oficial al vizitei include, printre altele, participarea celor doi sefi de stat la inaugurarea Casei Natiunilor Unite din Senegal, care va gazdui cele 34 de agentii ale ONU prezente in aceasta tara. Programul vizitei va prilejui si o intrevedere a presedintelui Iohannis cu fosti studenti senegalezi in Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: