Pakistanul sustine ca atacurile teroriste au crescut cu 60% de la revenirea talibanilor afgani la Kabul

externe

kakar, pakistan

Pakistanul a afirmat miercuri ca atacurile teroriste au crescut cu 60% in ultimii doi ani, de cand talibanii afgani au recastigat puterea in august 2021, relateaza agentia de presa Anadolu.

Premierul interimar Anwaar-ul-Haq Kakar a acuzat administratia interimara din Afganistan ca ofera sprijin organizatiei Tehreek-e-Taliban-e-Pakistan (TTP), despre care a afirmat ca foloseste teritoriul afgan impotriva Pakistanului.

„In ultimii doi ani, de cand talibanii afgani au revenit la putere, atacurile teroriste au crescut cu 60%, in timp ce atacurile sinucigase au crescut cu 500% in Pakistan”, a declarat Kakar.

El a adaugat ca 2.267 de pakistanezi si-au pierdut viata in aceste atacuri.

„Am transmis toate detaliile guvernului interimar afgan, dar acestia nu au luat masuri impotriva teroristilor TTP care traiesc in Afganistan si care folosesc acel teritoriu impotriva noastra”, a declarat premierul pakistanez, citat de televiziunea de stat Pakistan Television.

TTP este un conglomerat de mai multe grupari militante pakistaneze despre care Islamabadul sustine ca se afla in prezent in Afganistan.

Cu toate acestea, Kabulul neaga faptul ca teritoriul sau este folosit pentru lansarea unor atacuri impotriva Islamabadului.

Kakar a declarat ca tara sa a decis sa expulzeze strainii fara documente, in conformitate cu legile pakistaneze.

„Cerem ca guvernul afgan sa expulzeze toti pakistanezii ilegali din tara sa. Suntem pregatiti sa ii primim”, a spus el, adaugand ca Pakistanul a trimis si o lista cu persoanele cautate care traiesc in Afganistan, dar guvernul taliban nu a luat inca masuri.

El a avertizat ca „utilizarea solului afgan impotriva Pakistanului nu va fi tolerata”.

Luna trecuta, guvernul pakistanez a anuntat ca toti strainii fara documente, in principal refugiati afgani, vor fi expulzati, termenul limita pentru cei vizati ca sa plece voluntar fiind 31 octombrie.

Pana in prezent, potrivit Kabulului, peste 300.000 de refugiati afgani fara documente s-au intors in tara lor.

„Refugiatii afgani legali pot trai si munci in Pakistan”, a declarat Kakar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: