Consumul de marijuana in timpul sarcinii poate creste riscul pentru copil
Copiii nascuti de mame care au consumat marijuana in timpul sarcinii aveau de doua ori mai multe sanse de a fi subponderali si aproape de doua ori mai multe sanse de a fi prematuri decat copiii care nu au fost expusi la canabis, potrivit unui nou studiu.
Astfel, bebelusii expusi la canabis au fost de 2,5 ori mai susceptibili de a fi internati intr-o unitate de terapie intensiva neonatala, comparativ cu bebelusii neexpusi, transmite CNN.
„Stim ca THC (tetrahidrocannabinol), principalul constituent psihoactiv din canabis, poate traversa placenta de la mama la fat si se poate lega de receptorii din creierul fetal”, a declarat intr-un comunicat autorul principal al studiului Maryam Sorkhou, student postdoctoral la Universitatea din Toronto.
„Studiul nostru se adauga la aceste cunostinte, aratand ca expunerea prenatala la canabis sporeste riscul mai multor rezultate adverse la nastere”.
Consumul de marijuana in timpul sarcinii este in crestere
Consumul de marijuana de catre femeile insarcinate a crescut in Statele Unite si in alte tari, cum ar fi Canada, in ultimele decenii. O analiza din 2019 a peste 450.000 de femei americane insarcinate cu varste cuprinse intre 12 si 44 de ani, realizata de Institutul National pentru Abuzul de Droguri, a constatat ca consumul de canabis a crescut de peste doua ori intre 2002 si 2017.
Marea majoritate a consumului de marijuana a avut loc in primele trei luni de sarcina, a constatat studiul, iar acesta a fost predominant recreational, mai degraba decat medical.
Cu toate acestea, primul trimestru poate fi una dintre cele mai sensibile perioade pentru creierul in curs de dezvoltare al fatului, cand este cel mai susceptibil la daune. Nu numai ca THC – compusul din marijuana care te face sa te droghezi – patrunde in creierul fatului din sangele mamei, dar odata ajuns acolo poate afecta creierul in curs de dezvoltare al copilului.
Studiile au descoperit receptori pentru canabis in creierul animalelor inca de la cinci si sase saptamani de gestatie.
Studiile anterioare au aratat ca utilizarea marijuanei in timpul sarcinii este legata de o greutate mica la nastere, impulsivitate, hiperactivitate, probleme de atentie si alte probleme cognitive si comportamentale la copii, potrivit Centrelor pentru controlul si prevenirea bolilor din SUA.
Exista chiar si o legatura cu autismul. Un studiu din 2020 a constatat ca femeile care au consumat iarba in timpul sarcinii au avut de 1,5 ori mai multe sanse de a avea un copil cu autism.
Peste 100.000 de sugari expusi la marijuana
Noua revizuire, care a fost publicata joi in revista Addiction, a analizat 57 de studii cu un total de aproape 13 milioane de participanti la sugari – peste 100.000 dintre acesti copii au fost expusi la canabis in timp ce se aflau in uter.
Au existat si vesti bune: Studiul nu a constatat un risc crescut de malformatii congenitale din cauza consumului de canabis. De asemenea, nu a gasit nici o legatura intre expunerea la marijuana in uter si decesul in decurs de un an, inclusiv moartea subita si neasteptata a bebelusului, sau SIDS.
Cu toate acestea, mamele care au consumat marijuana in timpul sarcinii au fost de 2,6 ori mai predispuse sa nasca un copil cu o greutate mica la nastere.
„Greutatea scazuta la nastere este unul dintre cei mai puternici predictori ai sanatatii si dezvoltarii pe termen lung a unui copil”, a declarat in luna mai pentru CNN Beth Bailey, profesor de psihologie si director de cercetare in domeniul sanatatii populatiei la Colegiul de Medicina al Central Michigan University din Mount Pleasant.
„Acesti copii sunt mai predispusi la intarzieri de dezvoltare, rate mai mari de ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie), dificultati de invatare si au rate mai mari de probleme emotionale”, a spus ea.
De fapt, meta-analiza a constatat ca bebelusii care au fost expusi in uter au avut o atentie mai redusa si mai multe probleme de comportament in copilarie si in copilaria timpurie.
In plus, mamele care consumau canabis aveau de 1,7 ori mai multe sanse sa nasca spontan si prematur in comparatie cu mamele care nu consumau canabis, potrivit studiului.
Nou-nascutii prematuri pot avea probleme cu respiratia si sufera de o lipsa de dezvoltare a inimii, plamanilor, creierului, metabolismului, sistemului digestiv si imunitar. Intr-adevar, studiul a mai constatat ca bebelusii nascuti de mame care consuma marijuana au fost de 2,5 ori mai susceptibili de a trebui sa fie internati la terapie intensiva.
Un avertisment pentru persoanele insarcinate
Orice femeie care foloseste marijuana si descopera ca este insarcinata ar trebui sa discute imediat cu medicii ei, spun expertii.
Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor are acest avertisment pe site-ul sau: „Din cauza preocuparilor legate de afectarea neurodezvoltarii, precum si de expunerea mamei si a fatului la efectele adverse ale fumatului, femeile insarcinate sau care se gandesc sa ramana insarcinate ar trebui incurajate sa intrerupa consumul de marijuana.”
Cu toate acestea, multe femei tinere nu sunt sincere cu privire la consumul lor, au aratat studiile. Un studiu efectuat pe femei cu varsta de 24 de ani si mai tinere a constatat ca acestea au fost de aproximativ doua ori mai susceptibile de a fi depistate pozitiv la consumul de marijuana decat au declarat.