Ultranationalistul rus Igor Girkin, aflat in inchisoare, s-a autopropus la functia de presedinte al Rusiei

externe

Ultranationalistul Igor Girkin, aflat in inchisoare in Rusia, in asteptarea procesului in care este acuzat de incitare la extremism, s-a autopropus la functia de presedinte al tarii in 2024, a anuntat canalul de stiri online SOTA, citat de Reuters.

In august, aflat in custodia autoritatilor ruse, Girkin a declarat ca va fi un presedinte mai bun decat Vladimir Putin, pe care l-a descris drept „prea amabil”. Comentariile sale de la acea vreme au fost primite cu ironie, fiind considerat un candidat improbabil.

Intr-o postare pe canalul sau Telegram, SOTA a difuzat, sambata, un videoclip cu Oleg Nelzin, copresedinte al unui grup numit Miscarea Rusa pentru Strelkov, citind scrisoare a lui Girkin la o conferinta de presa.

Scrisoarea ii instruia pe adeptii sai sa infiinteze un sediu si sa inceapa strangerea de semnaturi pentru candidatura sa, a spus SOTA. Sustinatorii lui Girkin au declarat in septembrie ca ancheta penala care il vizeaza pe acesta a fost prelungita pana pe 18 decembrie.

Girkin, care a pierdut recursul impotriva arestarii preventive intr-un tribunal din Moscova in august, este cunoscut in Occident pentru condamnarea sa in lipsa de catre un tribunal olandez pentru rolul sau in doborarea avion de pasageri malaysian MH17 in estul Ucrainei in 2014.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Putin se bucura de un sprijin fara precedent si ca ar castiga cu o majoritate covarsitoare daca va candida.

Igor Girkin a fost ministrul al apararii in autoproclamata Republica Populara Donetk. Deseori critic al lui Putin si al felului in care se duce razboiul din Ucraina, a atacat conducerea armatei ruse in nenumarate randuri, aliindu-se cu Evgheni Prigojin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: