Cel mai izolat far din lume de afla in Islanda, in varful unei stanci. Nu se poate ajunge acolo decat cu elicopterul – Video

life

Farul din Islanda

Farul Thridrangar este considerat unul dintre cele mai spectaculoase faruri din lume, dar si cel mai izolat, fiind situat la 7,2 kilometri in largul coastei sudice a Islandei, in Insulele Westman.

In prezent, farul este accesibil doar cu elicopterul, precizeaza Guide to Island.

Acest far a fost construit intre 1938 si 1939. Desi Islanda are multe faruri, acesta este unic. Initial, singura modalitate de a avea acces la el a fost escaladarea stancii in varful careia se afla. Mai tarziu, a fost construit un heliport langa el, iar astazi se poate ajunge la el cu elicopterul.

Thridrangar, ortografiat THridrangaviti in islandeza, inseamna „trei stalpi de stanca” si se refera la cele trei stanci aflate in acelasi loc. Klofadrangur, Thufudrangur si Storidrangur sunt numele stancilor, Storidrangur fiind stanca pe care este construit farul.

Avand in vedere locatia unica a acestui far, constructorii sai au fost nevoiti sa puna fundatia manual si sa escaladeze stancile din apropiere pentru a ajunge la varful acestuia. Nici conditiile nu au fost favorabile, acestia trebuind sa faca fata ploii, vanturilor puternice si rocilor alunecoase, care ii puteau trimite in apele reci ale Oceanului Atlantic de Nord.

Arni Thorarinsson, un scriitor si jurnalist islandez, a condus constructia acestuia. Alpinisti experimentati au navigat pana la stanca si apoi au escaladat-o pentru a construi farul.

Sarcina a fost atat dificila, cat si periculoasa. Uneltele de catarare nu se puteau prinde de stanca, asa ca au fost nevoiti sa construiasca o piramida umana (o persoana in genunchi, o alta persoana deasupra ei si o a treia deasupra ei).

Descris ca fiind „un refugiu al introvertitilor”, farul se afla la 9,7 kilometri  de tarm si este asezat in varful unei stanci de bazalt la aproximativ 36,5 metri deasupra marii. Lumina sa poate fi vazuta de la 9 mile marine. Farul este format dintr-un singur etaj, cu doar o punte si o lampa pe acoperis, masurand 24 de 7,4 metri inaltime.

Desi acest far nu este deschis publicului si nu este accesibil decat cu elicopterul, in Insulele Westman sunt multe de facut. Heimaey este cea mai mare insula, unde locuiesc 4300 de persoane. Celelalte 15 insule din arhipelag sunt nelocuite.

Aceste insule abunda in pasari marine, in special foci si balene si gazduiesc, de asemenea, doi vulcani. Unul a erupt ultima data acum 6.000 de ani, iar celalalt in 1973, ceea ce a necesitat evacuarea insulelor.

O eruptie subterana, intre 1963 si 1967, a dat nastere insulei Surtsey. Aceasta a ramas nelocuita si lipsita de interventia umana inca de la crearea sa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: