UE se pregateste sa lanseze prima banca de hidrogen din lume

externe

banca de hidrogen

Comisia Europeana va inaugura in aceasta saptamana mult asteptata sa banca a hidrogenului, pentru a sprijini cresterea cantitatii de hidrogen regenerabil in mixul energetic al UE, relateaza Euronews.

Ideea este de a pune la dispozitie 800 de milioane de euro din fonduri europene pentru a ajuta industria si, in acelasi timp, de a stimula investitiile private.

Se asteapta ca hidrogenul verde sa joace un rol esential in decarbonizarea UE, astfel incat aceasta sa isi poata atinge obiectivele de reducere a emisiilor pana in 2050.

„Am dori sa demonstram in mod clar ca suntem liderul mondial in ceea ce priveste utilizarea acestor noi tehnologii”, a declarat vicepresedintele executiv al Comisiei, Maros Sefcovic, intr-un interviu acordat luni.

„(Si) ca putem intr-adevar sa inlocuim combustibilii fosili cu hidrogenul verde, ca putem produce otel cu o amprenta de carbon foarte redusa sau chiar fara amprenta de carbon si ca putem avea, de fapt, masini, autobuze, trenuri, chiar avioane si nave alimentate cu hidrogen verde, care nu este poluant”, a mai spus el.

Prioritatea UE este dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile iar blocul comunitar isi propune sa produca 10 milioane de tone si sa importe alte zece milioane pana in 2030.

In timpul Saptamanii hidrogenului, care a inceput luni la Bruxelles, sectorul va incerca sa faca legatura intre Comisia Europeana, factorii de decizie politica, cercetatori si industrie.

„Criza energetica cu care s-a confruntat Europa pana acum, in special din cauza invaziei Rusiei in Ucraina, a aratat cat de dependenti suntem. Hidrogenul poate fi produs in Europa, in principal in tarile care au mult vant si multa energie solara”, a declarat Jorgo Chatzimarkakis, CEO al Hydrogen Europe, pentru Euronews.

„Asadar, Spania, Irlanda sau Danemarca sunt tari perfecte pentru productia de hidrogen.

„Dar, ca sa fim sinceri, avem nevoie si de import de hidrogen si de aceea suntem super fericiti sa primim aici Africa de Sud, Brazilia, Arabia Saudita”.

Mai sunt inca multe de facut in ceea ce priveste infrastructura si investitiile, dar unele proiecte sunt deja in curs de desfasurare.

Printre altele, Germania a cerut Regatului Unit sa ia in considerare construirea unei conducte de hidrogen de 650 de km pe sub Marea Nordului, iar intre Spania si Franta se pregateste o conducta subacvatica pentru transportul hidrogenului verde.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: