Guvernul britanic, indignat de declaratiile noului presedinte al Argentinei, Javier Milei, care a promis ca va recuceri Insulele Falkland „pe canale diplomatice”

externe

inflatie, Argentina, scazuta, Javier Milei

Controversatul politician argentinian Javier Milei, care a obtinut duminica o victorie rasunatoare in alegerile prezidentiale din tara sa, a declarat ca guvernul de la Buenos Aires ar trebui sa detina suveranitatea „nenegociabila” asupra Insulelor Falkland, arhipelagul din Oceanul Atlantic de Sud, cunoscut in Argentina sub numele de Islas Malvinas.

Milei a declarat in timpul unei dezbateri televizate ca „trebuie sa depunem toate eforturile pentru a recupera insulele prin canale diplomatice”. Marti, un purtator de cuvant al prim-ministrului, Rishi Sunak, a declarat „Marea Britanie nu are nicio indoiala cu privire la suveranitatea Insulelor Falkland. Guvernul britanic va continua sa apere in mod proactiv dreptul locuitorilor din Insulele Falkland la autodeterminare”.

Grant Shapps, secretarul Apararii, s-a declarat indignat de promisiunile facute de Milei, afirmand ca „Insulele Falkland sunt britanice. Acest lucru este nenegociabil si de necontestat. 99,8% dintre locuitorii insulei au votat pentru a ramane britanici si vom apara intotdeauna dreptul lor la autodeterminare si suveranitatea Regatului Unit”, a declarat el, citat de cotidianul The Independent.

Insulele Falkland sunt un teritoriu britanic de peste mari inca din secolul al XIX-lea, dar Argentina a revendicat, de asemenea, in trecut, suveranitatea asupra insulelor. Grupul de insule indepartate s-a aflat in centrul unui conflict armat in 1982, cand fortele argentiniene au invadat si au ocupat pentru scurt timp teritoriul.

Desi fortele britanice au recucerit Insulele Falklands in doar doua luni, razboiul a costat viata a 255 de militari britanici, a trei insulari si a 649 de membri ai fortelor armate argentiniene.

In cadrul unui referendum din 2013, 99,8% din cei 3.500 de locuitori din Insulele Falkland au votat in favoarea ramanerii teritoriului britanic de peste mari.

Intrebat despre insule in cadrul dezbaterii televizate, dl Milei a spus: „Ce propun eu? Suveranitatea Argentinei asupra Insulelor Malvine este nenegociabila. Insulele Malvine sunt argentiniene. Acum trebuie sa vedem cum le vom recupera. Este clar ca optiunea razboiului nu este o solutie. Am avut un razboi – pe care l-am pierdut – si acum trebuie sa depunem toate eforturile pentru a recupera insulele prin canale diplomatice”

Intr-un interviu acordat cotidianului La Nacion, el a propus ca Marea Britanie sa predea Insulele Falkland tarii sud-americane, intr-un mod similar cu modul in care Hong Kong a fost retrocedat Chinei in 1997.

Liderul populist, autointitulat anarho-capitalist si poreclit chiar de propriii suporteri „El Loco” (Nebunul), si-a exprimat admiratia pentru Margaret Thatcher – prim-ministru britanic in timpul conflictului din Falklands – dar a mai spus ca opiniile celor care locuiesc pe insule „nu pot fi ignorate”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: