Rares Bogdan avertizeaza Viena de la Bruxelles: „Romanii si bulgarii ar putea controla la sange camioanele, masinile mici si trenurile austriece” – VIDEO

politica

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen se va afla pe ordinea de zi a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, exact in forma in care a figurat si pe agenda JAI din decembrie 2022, cand Austria a blocat in mod inexplicabil intrarea Romaniei in spatiul european de libera circulatie.

Tema a fost repusa pe agenda la insistentele europarlamentarilor romani, dupa ce insusi presedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat ca decizia guvernului federal condus de cancelarul Nehammer de a bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost una gresita si ca spera ca „intr-o buna zi aceasta sa fie revizuita”.

Intr-o interventie avuta astazi in Parlamentul European, europarlamentarul roman Rares Bogdan a luat o atitudine transanta fata de aroganta Austriei, reamintindu-i cancelarului Nehammer ca „Austria nu mai este imperiu. Au trecut vremurile cand imparateasa Maria Tereza le-a pus ciobanilor romani taxe asa de mari incat i-a alungat din Transilvania lor, peste munti, in Valahia.”

Totodata, demnitarul liberal a acuzat Comisia Europeana ca nu a luat niciun fel de masuri impotriva Austriei pentru ca blocheaza accesul Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen: „Ungaria are miliarde de euro suspendate din cauza nerespectarii statului de drept, Polonia la fel. Nu si Austria, care blocheaza accesul Romaniei si Bulgariei in Schengen si incalca Tratatul fara sa aiba nici un motiv plauzibil. E un mister de ce nu a declansat Comisia Europeana procedura si contra Austriei, care a incalcat 5 articole ale Cartei Drepturilor Fundamentale din UE.”

Bogdan a reamintit europarlamentarilor europeni ca „prin blocarea Romaniei si Bulgariei s-au adus pagube de sute de miliarde de euro nu doar acestora, ci intregii economii europene. Daca tot promoveaza doamna von der Leyen Green Deal si cere emisii zero, o anunt cu respect ceva: In fiecare an, camioanele care asteapta si 24 de ore la frontiere genereaza 46.000 de tone de dioxid de carbon.

Si totusi Austria a scapat, cand exact Comisia Europeana, gardianul Tratatelor, ar trebui sa-i ceara despagubiri. In Consiliul JAI de peste doua saptamani, Europa are sansa istorica de a elimina abuzul comis impotriva cetatenilor romani si bulgari. In cazul unui vot negativ al Austriei, cer respectuos statelor membre Schengen sa-si dovedeasca respectul si sustinerea pentru Romania si Bulgaria si sa renunte din proprie initiativa la a-i mai discrimina pe romani si bulgari pemitandu-le accesul in tarile europene prin portile de intrare sau culoarele Schengen.”

Europarlamentarul roman a tinut sa sublinieze ca, in interesul sigurantei din interiorul Uniunii Europene, de care face atata caz Austria, „romanii si bulgarii ar putea controla la sange camioanele, masinile mici si trenurile austriece, ca nu cumva sa se strecoare migranti ilegali prin intermediul statului austriac.”

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: