Razboi in Gaza: Qatar anunta ca armistitiul de patru zile va incepe vineri dimineata. 13 ostatici vor fi eliberati

externe

Israelul si gruparea islamista palestiniana Hamas vor incepe armistitiul de patru zile vineri dimineata, un prim grup de 13 femei si copii fiind eliberati mai tarziu in aceeasi zi, au declarat mediatorii din Qatar, potrivit Reuters.

Armistitiul va incepe la ora locala 7 a.m. si va implica o incetare a focului in nordul si sudul Gazei, a declarat Ministerul de Externe din Qatar.

Ajutoare suplimentare vor incepe sa intre in Gaza, iar primii ostatici, inclusiv femei in varsta, vor fi eliberati la ora 16:00, numarul total urcand la 50 in cele patru zile, si este de asteptat ca si prizonierii palestinieni sa fie eliberati din inchisorile israeliene, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Majed Al-Ansari, la Doha.

Purtatorul de cuvant a mai spus ca spera ca acest armistitiu va fi doar inceputul si se va ajunge in final la un armistitiu permanent.
Hamas – despre care era de asteptat sa declare un armistitiu cu Israelul cu o zi mai devreme joi doar pentru ca negocierile sa se prelungeasca – a confirmat pe canalul sau Telegram ca toate ostilitatile vor inceta.

Israelul a primit o lista initiala de ostatici care urmau sa fie eliberati din Fasia Gaza si a fost in legatura cu familiile, a declarat biroul premierului israelian.

Qatarul a declarat ca o sala de operatiuni din Doha va monitoriza armistitiul si eliberarea ostaticilor si va avea linii directe de comunicare cu Israelul, biroul politic al Hamas din Doha si Comitetul International al Crucii Rosii (CICR).

Egiptul – implicat si in mediere – primeste liste cu ostatici si prizonieri care se asteapta sa fie eliberati si a cerut ambelor parti sa respecte acordul, a declarat Diaa Rashwan, seful Serviciului de Informatii de Stat al Egiptului, intr-un comunicat.

„Desi acesta este un moment plin de speranta, munca noastra nu este inca incheiata. Vom continua sa lucram pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor ramasi din Gaza in urmatoarele saptamani”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA la Washington.

Israelul si-a lansat invazia asupra Fasiei Gaza dupa ce, pe 7 octombrie, militanti Hamas inarmati au trecut granita, ucigand 1.200 de oameni si rapind aproximativ 240 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene.

De atunci, aproximativ 13.000 de locuitori din Gaza au fost ucisi de bombardamentele israeliene, aproximativ 40% dintre ei fiind copii, potrivit autoritatilor palestiniene din domeniul sanatatii. Cu toate acestea, ei au spus ca a devenit din ce in ce mai dificil sa tina un numar actualizat, deoarece serviciile de sanatate s-au cedat sub bombardamentul israelian.

Mediatorii internationali vor sa transforme acordul de armistitiu intr-o incetare mai lunga a ostilitatilor, dar ambele parti au spus ca se vor intoarce la lupta.

Abu Ubaida, purtatorul de cuvant al aripii armate a Hamas, s-a referit la „acest armistitiu temporar” atunci cand a solicitat intr-un mesaj video de joi o „escaladare a confruntarii cu (Israelul) pe toate fronturile de rezistenta”, inclusiv in Cisiordania ocupata de Israel, unde violenta a crescut de cand a izbucnit razboiul din Gaza.

Inainte de incetarea focului, luptele au continuat la o intensitate chiar mai mare decat cea normala, avioanele israeliene lovind peste 300 de tinte si trupele fiind implicate in lupte grele in jurul taberei de refugiati Jabalia, aflata la nord de orasul Gaza.

Un purtator de cuvant al armatei a spus ca operatiunile vor continua pana cand trupele vor primi ordinul de a se opri. De peste granita cu Israel, nori de fum au putut fi vazuti deasupra zonei de razboi din nordul Gazei, insotiti de sunete puternice de focuri de arma si de explozii.

Intarzierea inceperii armistitiului a insemnat inca o zi de ingrijorare pentru rudele israelienilor rapiti care spun ca inca nu stiu nimic despre soarta ostaticilor si de teama pentru familiile palestiniene prinse in zona de lupta Gaza.

Presa palestiniana a raportat ca cel putin 15 persoane au murit in atacuri aeriene asupra Khan Younis, principalul oras din sudul Gazei. Reuters nu a putut verifica independent informatiile.

Israelul a declarat ca atacurile sale din ultima zi au lovit „centrele militare de comanda, tunelurile teroriste subterane, depozite de arme, instalatii de producere de arme si instalatii de lansare a rachetelor antitanc”. De asemenea a publicat un videoclip cu soldati care patruleaza pe strazile pline de santuri inconjurate de ruine bombardate.

Israelul a declarat joi ca l-a retinut pe directorul spitalului Al Shifa, pentru suspiciuni privind implicarea sa in ceea ce a spus ca este utilizarea spitalului ca centru de comanda Hamas.

Hamas a condamnat arestarea directorului Shifa, Muhammad Abu Salamiya, si a altor medici despre care a spus ca incearca sa evacueze pacientii ramasi si ranitii din unitate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: