Israelul a inceput sa instaleze pompe in Gaza pentru a inunda tunelurile Hamas cu apa de mare

externe

Israel, tuneluri Hamas, inundate, apa de mare, pompe, Gaza

Israelul a pregatit planuri pentru a inunda sistemul de tuneluri al Hamas de sub Fasia Gaza cu apa pompata din Marea Mediterana, relateaza cotidianul The Jerusalem Post.

Articolul afirma ca Fortele de Aparare ale Israelului au instalat inca de luna trecuta cinci pompe mari de apa in apropierea taberei de refugiati al-Shati din orasul Gaza, care sunt capabile sa inunde reteaua subterana in cateva saptamani prin pomparea a mii de metri cubi de apa pe ora in tuneluri.

Oficialii spun ca Israelul a alertat SUA cu privire la acest plan luna trecuta, dar nu decisese inca daca il va pune in aplicare. Potrivit raportului, opiniile din administratia Biden au fost amestecate, unii oficiali exprimandu-si ingrijorarea cu privire la planul israelian, in timp ce altii spun ca sustin eforturile Israelului de a distruge tunelurile si spun ca nu exista neaparat o opozitie americana.

Printre ingrijorarile citate in raport se numara potentialele daune aduse acviferului si solului din Gaza, daca apa de mare si substantele periculoase din tuneluri se infiltreaza in acestea.

„Nu suntem siguri cat de reusita va fi pomparea, deoarece nimeni nu cunoaste detaliile tunelurilor si ale solului din jurul lor”, a declarat o persoana familiarizata cu planul, citata. „Este imposibil sa stim daca va fi eficient, deoarece nu stim cum se va scurge apa de mare in tuneluri in care nimeni nu a mai fost pana acum”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: