Presshub: De ce dispar copiii de sub protectia statului. 440 au fugit in doar un an

news

barbat, socri, batuti, bara de fier beton, Iasiara

De ce dispar copiii de sub protectia statului. Andreea* a preferat sa se casatoreasca la 16 ani decat sa mai stea o zi in casa de tip familial in care locuia pana atunci. A fugit o data, a fost adusa inapoi. A fugit a doua oara, a fost data disparuta si cautata cu Politia. A fost gasita la prietenul ei, de la care nu a mai dorit sa plece. Pana la urma, autoritatile au renuntat si au acceptat situatia.

Asa ca „din martie 2023 au fost initiate demersurile pentru dispensa de casatorie la varsta de 16 ani. Este invoita la familie”, a explica conducerea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures, la solicitarea PRESShub.

Andreea nu este singurul caz de copil aflat in grija statului care fuge din centrele de plasament sau casele de tip familial. Numai in Maramures, intre 2022 si 2023, au mai plecat fara voie alti 11. Andreea noastra este, pana la urma, un caz terminat cu bine, caci macar autoritatile stiu unde se afla. Despre alti 9 minori nu se mai stie nimic.

74 de copii aflati in grija statului roman sunt declarati disparuti sau fugiti si in Bucuresti. Cea mai ciudata situatie se afla la DGASPC Sectorul 1, unde 31 de tineri au fugit si au fost declarati disparuti in 2022. In 2023, alti 30 de copii au plecat din sistemul de protectie speciala.

Conducerea directiei a mentionat, cand a fost intrebata de PRESShub, ca minorii au revenit, in cele din urma, in plasament, cu exceptia unuia singur. A fost sesizata Politia, iar tanarul a fost dat in urmarire. Fara rezultat, pana la momentul scrierii acestui articol.

La DGASPC Sector 2 functioneaza un program pilot de Protectie pentru Copilul Victima a Traficului de Fiinte Umane, in care sunt protejati tineri sositi din alte tari, fara reprezentant legal si care detin permise de sedere valabile pentru acest sector.

In 2022, dintre acestia, 11 au fost dati disparuti. In urma investigatiilor, trei au fost identificati in alte tari, trei in judetul Arad, iar despre 5, din nou, nu se mai stie nimic.

Autoritatile pun aceste plecari fara permisiune din centrele de tip rezidential pe seama unor „tipuri de manifestari specifice varstei adolescentine, dar de cele mai multe ori si de conditii medicale care ii predispun pe copii sa incalce regulile, multi dintre acestia fiind diagnosticati cu tulburari de comportament sau conduita opozitionala”.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: