Saracia cumplita a celor mai defavorizati oameni din Marea Britanie ar putea reinvia inegalitatea din epoca victoriana

externe

Persoanele cele mai defavorizate din Regatul Unit nu se afla intr-o situatie mai buna decat in urma cu 15 ani, potrivit unui nou studiu , care constata „un decalaj urias intre cei care se descurca si cei care se afla la limita de jos”.

Concluzia sumbra privind inegalitatea intr-una dintre cele mai bogate economii din lume provine de la Centre for Social Justice, un grup de reflectie independent a carui activitate anterioara a condus la reforma sistemului de asistenta sociala din Marea Britanie si la introducerea creditului universal, o plata lunara din partea guvernului pentru persoanele cu venituri mici, transmite CNN .

Studiul  de 300 de pagini, publicat duminica, este cea mai recenta dovada a modului in care stagnarea economica a Marii Britanii a ingreunat mult mai mult combaterea saraciei, criza costului vietii exacerband dificultatile cu care se confrunta cei mai putin instariti din societate.

„Am descoperit o natiune cu doua jumatati”, a declarat luni Sophia Worringer, director adjunct de politici la Centrul pentru Justitie Sociala, in cadrul unui eveniment de lansare a raportului.

„Publicul in general, in cea mai mare parte, se descurca, iar apoi exista aceasta cohorta de persoane ale caror vieti sunt marcate de destramarea familiei, de o stare de sanatate fizica si mentala precara; care locuiesc in comunitati intesate de criminalitate si se confrunta cu multiple bariere in calea muncii.”

Grupul de reflectie avertizeaza ca Marea Britanie risca „sa alunece inapoi in cele doua natiuni ale epocii victoriene, marcate de o prapastie tot mai mare intre societatea de masa si o clasa inferioara lovita de saracie”.

Epoca victoriana, care a acoperit a doua jumatate a secolului al XIX-lea, a fost o perioada de inegalitate sociala extrema. Clasa muncitoare se confrunta cu conditii de viata brutale, cu acces redus la apa curata, hrana si salubritate si cu foarte putine oportunitati de a-si imbunatati viata.

Studiul constata ca saracia devine la fel de „inradacinata” in Marea Britanie moderna si sustine ca lipsa banilor este doar unul dintre factorii care determina dezavantajul. Destramarea familiei, dependenta, lipsa unui loc de munca, datoriile personale grave si esecul educational sunt citate ca fiind alte cauze cheie.
Studiul se bazeaza pe un sondaj efectuat pe 6.000 de persoane, dintre care mai mult de jumatate provin din cele mai sarace comunitati. De asemenea, cercetatorii au intervievat peste 350 de mici organizatii caritabile, intreprinderi sociale si experti, deplasandu-se in peste 20 de orase din Regatul Unit.

„Pentru prea multi, Marea Britanie este rupta, iar decalajul dintre cei care au si cei care nu au risca sa devina o prapastie”, se arata in prefata raportului, semnata, printre altii, de Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei.

Raportul constata ca salariul mediu saptamanal in Marea Britanie a stagnat de la criza financiara din 2008, dupa ajustarea la inflatie. Salariile de la limita inferioara raman scazute: in septembrie, 38% dintre persoanele care solicita Universal Credit au si un loc de munca, ceea ce inseamna ca veniturile lor nu sunt suficiente pentru a se descurca.

Munca este adesea nesigura pentru aceste persoane si de proasta calitate, a declarat Worringer. „Instabilitatea locurilor de munca disponibile, in comparatie cu stabilitatea prestatiilor, face ca pentru unii dintre ei sa nu merite sa faca saltul in campul muncii.”

CArantinele in caz de pandemie sunt „catastrofale”

Studiul constata, de asemenea, ca impunerea carantinelor pandemice a exacerbat factorii cheie ai saraciei si au avut un „efect catastrofal asupra tesutului social al natiunii”.

In timpul carantinelor, apelurile la liniile de asistenta telefonica pentru abuzuri domestice au crescut cu 700%; problemele de sanatate mintala ale tinerilor s-au extins de la unul din noua la unul din sase; absentele scolare grave au crescut cu 134%; si 1,2 milioane de persoane in plus au primit plati de asistenta sociala, potrivit raportului.

Decesele cauzate de alcool, care erau in scadere inainte de pandemie, au crescut, de asemenea, de la aparitia in masa a Covid-19.

„Cei care au ramas in urma inca se resimt de impactul pandemiei Covid-19”, a declarat Worringer. „Viata pentru ei nu a revenit niciodata la normal, iar cicatricile acelei perioade sunt inca foarte adanc resimtite.”

Daca tendintele actuale continua, mai mult de un sfert dintre copiii cu varste cuprinse intre cinci si 15 ani vor avea o tulburare de sanatate mintala pana in 2030. Daca pandemia si carantinele asociate nu ar fi avut loc niciodata, aceasta proportie ar fi mai mica de o cincime, potrivit raportului.

Autorii studiului vor prezenta in primavara anului viitor „o suita ambitioasa de recomandari politice” pentru a aborda „cauzele profunde ale saraciei”, a declarat Worringer. Fara o strategie in acest sens, „viitorul nostru se anunta foarte slab”, a adaugat ea.

Separat, un studiu publicat saptamana trecuta de Resolution Foundation, un grup de reflectie, a constatat ca inegalitatea veniturilor este mai mare in Marea Britanie decat in orice alta mare tara europeana. Stuudiul a afirmat ca „o combinatie toxica de crestere lenta si inegalitate ridicata a pus la grea incercare standardele de viata ale britanicilor cu venituri mici si medii cu mult inainte de a se declansa criza costului vietii”.

Studiul a constatat ca salariile ajustate la inflatie in Marea Britanie au stagnat din 2007, ceea ce a costat muncitorul mediu 10 700 de lire sterline (13 500 de dolari) pe an in urma cresterii salariale pierdute.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: