Orban a blocat noile cheltuieli de 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru Ucraina: Va fi un nou summit in ianuarie

externe

Premierul ungar Viktor Orban nu a permis adoptarea deciziei privind bugetul UE, care ar include un program de ajutor pe termen mediu pentru Ucraina, a anuntat de presedintele Consiliului European, Charles Michel, dupa negocierile liderilor UE, care au durat pana tarziu in noapte, relateaza European Pravda.

Michel a subliniat ca subiectul discutiei nu a fost doar finantarea Ucrainei. Liderilor UE li s-a oferit spre aprobare un „pachet”, care includea finantarea pentru sprijinul acordat Ucrainei, cheltuieli pentru programele de migratie, finantarea Fondului de solidaritate al UE si pentru aparare.

„O singura tara nu a putut fi de acord cu decizia… Restul de 26 de lideri au fost de acord cu pachetul, inclusiv Suedia, al carei prim-ministru trebuie sa discute decizia cu parlamentul conform procedurilor interne, dar ma astept sa se alature celorlalti dupa aceea.” ;, a declarat Michel.

Dupa cum se stie, anterior, Orban a promis sa blocheze si inceperea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE, dar ulterior a permis ca aceasta decizie sa fie luata. Acest lucru nu s-a mai intamplat si in cazul votului privind problemele financiare.

Cu toate acestea, dupa cum a subliniat Michel, pachetul nu a fost respins, ci amanat: liderii au convenit asupra unui summit extraordinar, care va fi dedicat acestei probleme. „Vom reveni asupra acestei chestiuni chiar la inceputul anului viitor si vom incerca sa obtinem unanimitatea pentru a face posibila punerea in aplicare a acestui pachet”, a declarat presedintele Consiliului European.

Potrivit unor surse, se vorbeste despre acest summit ca va fi tinut la inceputul lunii ianuarie.

La summitul UE care a inceput joi s-a aprobat deschiderea negocierilor introductive cu Ucraina si Republica Moldova si, de asemenea, s-a convenit asupra celui de-al 12-lea pachet de sanctiuni impotriva Federatiei Ruse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: