Ucraina va sarbatori Craciunul pe 25 decembrie, dupa 106 ani. Decizia a fost luata pe cale legala si cu sprijinul Bisericii

externe

Ucrainenii se pregatesc sa sarbatoreasca Craciunul pe 25 decembrie, pentru prima data din 1917, potrivit Sky News. Pana acum, ucrainenii sarbatoreau Craciunul pe 7 ianuarie, urmand calendarul iulian – pe care il foloseste si Rusia, dar Ucraina si-a mutat, prin lege, Craciunul din 7 ianuarie in 25 decembrie, pentru a se distanta si mai mult de vecinii invadatori.

Majoritatea ucrainenilor sunt crestini ortodocsi, iar in luna iulie a acestui an, presedintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care face ca 25 decembrie sa fie sarbatoarea oficiala de Craciun, deoarece natiunea a adoptat calendarul gregorian occidental.

Cu consimtamantul Bisericii

Miscarea are sprijinul bisericii si marcheaza inca un pas al Kievului spre stergerea unor urme ale influentei rusesti in tara. Invazia rusa, care a inceput in 24 februarie 2022, i-a determinat pe cei mai multi ucraineni sa respinga legaturile istorice cu Rusia, inclusiv limba si cultura rusa.

Ucraina doreste, de asemenea, sa adere la Uniunea Europeana. Consiliul European a decis sa deschida negocierile de aderare la UE cu Ucraina, pe 14 decembrie.

Kira Rudik, deputat ucrainean si lider al partidului Golos Zmin, a declarat, pentru Sky News, ca schimbarea datei la 25 decembrie este „incredibil de importanta”, adaugand: „Ne alaturam familiei noastre europene in toate aspectele vietii noastre, inclusiv in ziua in care sarbatorim Craciunul. Este extrem de important nu numai pentru oameni in viata lor de zi cu zi, ci este important si la nivel de cultura, la nivel de afaceri, ca vom avea sarbatorile la aceeasi data.

Copiii nostri, nici macar nu-si vor aminti ca la un moment dat a fost diferit, pentru ei va fi normal. Vrem sa facem din aceasta noua normalitate pentru ei, spunand ca suntem alaturi de familia noastra europeana. Sarbatorim ca intreaga lume progresista democratica.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: